28 Eylül, 2022

Kumaşlarda Oluşan Lekeler Nasıl Çıkar? Mobilya Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kumaşlarda oluşan lekeler bazen ev dekorasyonunda büyük bir problem haline gelebilir. Bu problemi çözmek için denenmiş ve etkisi onaylanmış farklı temizlik yöntemleri ve malzemeleri vardır. Siz de mobilyalarınıza uygun temizlik malzemesini ve yöntemini öğrenmek için blog yazımızı okuyabilirsiniz! Daha fazla dekorasyon önerisi için Bessons Home Blog’u incelemeyi unutmayın.

Mobilya Temizliği Nedir? Mobilya Temizliği Hakkında Önemli Bilgiler

Mobilyalarda kullanıma bağlı olarak farklı birçok leke oluşabilir. Oluşan lekelerle başa çıkmak için birkaç temizlik malzemesi ve bilinen birkaç yöntemi uygulamak yeterli olacaktır. Mobilya lekelerini çıkarmak için önemli olan unsur öncelikle mobilyalara zarar vermemektir. Lekeli bir mobilyanın ham maddesine zarar vermek lekeyi çıkarmayı başarsak bile dekorasyonun kötü bir görünüme sahip olmasına sebep olacaktır.

Mobilya temizliğini doğru ve uygun yöntemlerle yapmak satın aldığımız mobilyaların kullanım ömrünü uzatacaktır. Zorlu lekeleri mobilyalardan çıkarırken nazik davranmaya özen gösterilmelidir. Örneğin koltuklar kumaşlarına bağlı olarak farklı çeşitlerde üretilebilir. Koltuk kumaşından zorlu lekeleri çıkarmak için yanlış uygulanan bir temizlik yöntemi koltuğu tamamen kullanışsız bir hale getirebilir. Böyle bir aksiliğin yaşanmaması için koltuk kumaşlarının çeşitlerine göre uygun temizlik malzemeleri seçilmeli ve kullanılmalıdır.

Kumaştaki Zor Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Ev temizliğini pürüzsüz gösteren şey mobilyaların iyi temizlenmiş olmasıdır. Mobilya temizliği çoğu durumda başa edilmez bir şeymiş gibi gözükebilir. Fakat aslında birkaç ipucuna dikkat ederek mobilyaları profesyonel şekilde temizleyebilirsiniz.

Mobilya temizliği denildiğinde aklımıza ilk koltuklar gelmektedir. Koltuk temizliğine uzun vakit ayırmak gerekebilir. Birkaç yöntemle koltuğa bulaşan lekeler daha kolay ve kısa sürede temizlenebilir.

Kumaşta oluşan bazı zor lekeler şunlardır:

  • Kahve lekesi
  • Ketçap lekesi
  • Tükenmez kalem lekesi
  • Çimen lekesi
  • Su lekesi
  • Mürekkep lekesi
  • Yağ lekesi
  • Yoğurt lekesi

1. Kahve Lekesi

Kahve lekesini çıkarmak için sabunlu su iyi bir yöntemdir. Özellikle şekersiz kahveler kumaştan sabunlu su yöntemiyle rahat şekilde çıkarılabilir. Sabunlu suyla silindiğinde çıkmayacak kadar inatçı olan kahve lekeleri ise kumaşa gliserin damlatılarak çıkarılabilir. 

2. Ketçap Lekesi

Ketçap, mayonez gibi yemek soslarının lekesini kumaştan çıkarmak için bir yemek kaşığı toz deterjan ve ılık suyu kumaşın lekeli kısmında bekletebilirsiniz. Ketçap lekesi çıkarması en zor lekelerden biri gibi gözükse de bu yöntemle lekeden kurtulmak çok kolay olacak!

3.Tükenmez Kalem Lekesi

Tükenmez kalem lekesini kumaştan çıkarmak için kumaşın lekeli bölgesi ispirto ile silinmelidir. Deri, süet ve nubuk gibi kumaşlarda tükenmez kalem lekesini çıkarmak için arap sabunu da işe yarayabilir.

4. Çimen Lekesi

Kumaşa bulaşan çimen lekesi yumuşatıcı ve ılık suyla ıslatılmış bir bezle silinerek çıkarılabilir. Çimen lekesi özellikle keten kumaşta çok belirgin bir iz bırakır. Bu gibi durumlarda kumaşı silerken yapısını bozmamaya dikkat etmek gerekir. Çimen lekesi ılık suyla birleştiğinde kısa sürede çıkacaktır.

5. Mobilyalardaki Su Lekesi

Ahşap mobilyalarda oluşan su lekesi diş macunu kullanılarak çıkarılabilir.  Mobilyalardaki su lekesini çıkarmak için ıslak bir beze diş macunu sürün. Sürdüğünüz diş macunuyla ahşap mobilyayı temizleyin. Bu sayede ahşap mobilyadaki su lekelerinden kısa sürede kurtulabilirsiniz.

6. Mürekkep Lekesi

Mürekkep lekesini kumaştan çıkarmak için en popüler yöntem kumaşa süt damlatmaktır. Kumaşın mürekkep olan kısmına birkaç damla süt dökebilir daha sonra o kısmı nemli bir bezle silebilirsiniz. Süt yöntemi işe yaramayan mürekkep lekeleri için ise deterjan ve çamaşır suyu kullanılabilir. Deterjan ve çamaşır suyu kullanırken bu maddelerin mürekkep lekesi yerine sarı bir leke bırakmamasına dikakt etmek gerekir. Bu sebeple kumaşın rengine göre mürekkep lekesi temizleme yöntemi değişebilir.

7. Yağ Lekesi

Yağ lekesini çıkarmanın en etkili yolu kumaşın üzerinde tuz dökmektir. Tuz tanecikleri dökülen yağı kendine hapsedecektir. Kumaşın üzerine döktüğünüz tuzu biraz ovalayarak üstüne birkaç damla da su eklemelisiniz. Bu sayede yağ lekesinin tuz tanecikleri kurumaya başladıkça azaldığını göreceksiniz.

8. Yoğurt Lekesi

Yoğurt lekesini çıkarmanın en etkili yolu yoğurt bulaşan bölgeyi limonlu su damlatılmış bir bezle silmektir. Limon suyu içinde yer alan maddeler yoğurtta bulunan enzimleri parçalayacak bu sayede lekeyi ortadan kaldıracaktır.

Hangi Kumaşlar Daha Kolay Temizlenir?

Kolay temizlenen ve leke tutmayan kumaşlar arasında en çok tercih edileni tay tüyü kumaş! Tay tüyü kumaş genellikle koltuk döşemesinde kullanılıyor. Özellikle evcil dostlarımızın yaşadığı evler için tay tüyü kumaşla döşenen koltuklar bir vazgeçilmez niteliği taşımakta.

Leke tutmayan ve kolay temizlenen diğer bir kumaş ise nubuk kumaşlar. Nubuk döşeme kumaşı kolay silinebilir yapısı sayesinde hem rahat temizleniyor hem de kolay kolay leke tutmuyor. Bu sayede ev sahipleri zorlu lekelerle uğraşmak zorunda kalmıyor.

Zor Lekelerin Çıkarılması için: Beyaz Sirke ve Arap Sabunu Mucizesi

Zor lekelerle baş etme yöntemlerinden biri de beyaz sirke ve arap sabunudur. Beyaz sirke ve arap sabunu özellikle koltuk döşemelerinin silinmesi ve temizlenmesi için oldukça etkilidir. Tükenmez kalem, mürekkep ve çeşitli boya türlerinin kumaştan arındırılması için beyaz sirke ve arap sabununu ılık bir suya karıştırarak kullanabilirsiniz.