13 Ekim, 2022

Halı Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Halı temizliği bazı evlerde büyük bir problem haline dönüşebiliyor. Halı temizliğinin ne sıklıkla yapılması gerektiğini, halıların nasıl silineceğini ve nasıl kurutulacağını öğrenmek için blog yazımızı inceleyebilirsiniz. Daha fazla dekorasyon önerisi için Bessons Home blog sayfasına göz atmayı unutmayın. 

Halı Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ev temizliğini oluşturan önemli bileşenlerden biri de tabi ki halıların temiz olmasıdır. Halı temizliği hakkında bilinmesi gerekenlerden ilki halıların ne zaman ve ne sıklıkla temizleneceğidir.

Halılar rutin temizliğe dahil olan ev eşyalarındandır. Halı temizliği haftalık ya da iki günde bir yapılan genel temizlik zamanında gerçekleştirilebilir. Fakat halıların detaylı olarak temizlenmesi için yılın belirli zamanlarında yıkanması gerekir. Halı yıkamak için çeşitli özel makineler ya da bu makineleri profesyonel şekilde kullanan halı yıkama firmaları bulunur. Siz de evdeki halılarınızı daima temiz tutmak için profesyonel halı yıkama firmalarından destek alabilirsiniz.

Halı Ne ile Silinmelidir?

Halı temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri diğer temizlik yöntemlerine göre farklı olabilir. Örneğin halı temizliğinde karbonat ya da sirkeli su oldukça işe yarardır. Halı silmek için kullanacağınız halı silme suyuna karbonat, arap sabunu ya da yumuşatıcı ekleyebilirsiniz. Arap sabunu halıda bulunan lekelerin kısa sürede çıkarılmasını sağlarken yumuşatıcı halıların güzel kokmasını sağlar.

Halı silerken kullanabilen maddelerden bir diğeri ise halı tozudur. Halı tozları halı şampuanlarına kıyasla daha kolay kullanılır. Halı şampuanları su ile durulama gerektirdiği için halının kuruma süresini uzatır. Halı tozları ise tam aksine silinerek ya da süpürülerek temizlendiği için ev sahiplerini halıyı kurutma çilesinden kurtarmaktadır. Halı tozu kullanırken temizleyeceğiniz halıya halı tozunu dökmek ve 30 dakika bekletmek yeterlidir. Derinlemesine temizlik için halı tozunun halı yüzeyinde bir gece bekletilmesi mantıklı bir yöntemdir. Halı tozu yeteri kadar halıda bekletildikten sonra süpürge yardımıyla halı temizlenebilir.

Halı Nasıl Silinir?

Halı silerken önemli olan öncelikle dokumaya zarar vermemektir. Bu sebeple hazı temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri ve araçları doğru seçilmelidir. Halı yüzeyinde leke bırakacak temizlik malzemeleri halı ile temas ettirilmemelidir.

Halı temizliğinde sıkça tercih edilen malzemeler mikrofiber bezler ve süngerlerdir. Halı için hazırlanan suda yıkanan süngerler sayesinde halıların üzerindeki kirli yüzeyden kurtulabilirsiniz. Halı silerken dikkat edilmesi gereken şeylerden diğeri de halı yüzeyini hep aynı yöne doğru silmemek halı tüyleri arasında kalan tozu da ortadan kaldırmaktır. Halının silindiği bezde ya da süngerde halı rengini ağartıcı herhangi bir madde bulunmamasına özellikle dikkat edilmelidir. 

Halı Çamaşır Makinesinde Yıkanır mı?

Halı temizliği dediğimizde akla gelen ilk sorulardan biri halıların çamaşır makinesinde yıkanıp yıkanamayacağıdır. Bazı dokuma ve küçük boyutlu halılar çamaşır makinesinde yıkanmaya uygundur. Bir halının çamaşır makinesinde yıkanıp yıkanamayacağı çamaşır makinesinin kaç kiloluk kapasitesi olduğuna da bağlıdır. Yüksek kilogramlarla çalışabilen çamaşır makinelerinde her türlü boyutta halı ve kilim yıkanabilir. 

Çamaşır makinesinde halı yıkarken dikkat edilmesi gereken şey çamaşır programının kaç dereceye ayarlı olduğudur. Halılar genellikle deforme olmasın diye 30-40 derece ayarında yıkanmalıdır. Çamaşır makinesinde halı yıkarken fazla miktarda deterjan ve yumuşatıcı konmamalıdır. Pamuk, viskon ve akrilik ipten üretilen halılar genellikle çamaşır makinesinde yıkanmaya uygundur. 

Halılar Nasıl Kurutulmalı?

Halı temizliğinden sonra ev ortamında halıları kurutmak büyük bir sorun olarak düşünülebiliyor. Evde halı kurutmak için en güzel yöntem halıların havalanmasını sağlamak. Bu yöntem sayesinde ıslak halıları sağlıklı ve düzgün şekilde kurutmak mümkün. Halılarınızı balkon zeminine yerleştirerek ya da balkon demirine asarak kurutabilirsiniz. Özellikle ılık ve hafif esintili bir havada halılar en kısa sürede kuruyacaktır.

Halı kurutmak uzun zaman alabilir. Halıları en hızlı kurutmanın yolu rüzgar sayesinde halıların açık havada yellenmesini sağlamaktır. Halılar yeterince oksijen bulunan bir ortamda kurutulmazsa küflenme gibi problemler yaratabilir. Halı küflenmesi halıda nemli kalan bölgelerden dolayı oluşmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için halı temizliğinden sonra halıların en uygun yöntemle kurutulması gerekir.

Halı Tozunun Zararları Nedir?

Halı tozu canlıların bünyesinde alerjik reaksiyonlara sebep verebilen bir şeydir. Günlük yaşantımızda ve ev dekorasyonunda evin neredeyse her bölgesinde yer verdiğimiz halılar düzgün periyotlarda temizlenmediğinde bizde farklı rahatsızlıklar oluşturabiliyor.

Halıların üzerinde biriken tozlar gözle görünmeyecek kadar küçüktür. Bu sebeple solunum sistemimizde çeşitli alerjen durumlar oluşturabilir. Halıda biriken tozlar bir tek bizler için değil, evimizde yaşayan evcil dostlarımız için de zararlıdır. Bu sebeple belirli periyotlarla halıların derinlemesine temizlenmesi gereklidir.

İnatçı Lekeler Halılardan Nasıl Çıkarılır?

Evlerdeki en önemli eşyalardan biri de halılardır. Halılar her odada bulunmaktadır. Halılar sürekli kullanımından dolayı çabuk kirlenmektedir. Halıların üzerine yemek veya herhangi bir içecek dökülebilir.

Kuruyan lekeler halılardan kusursuz olarak çıkartılmayabilir. Halılarda oluşan lekeler genellikle profesyonel halı temizliği hizmeti sağlayan firmalar tarafından çıkartılabilir. Profesyonel destek almak istemeyen kişiler evde bazı yöntemlerle halıdaki lekelerden kurtulabilir.

Halıda oluşan lekeleri çıkarmak için en önemli yöntem karbonat ve arap sabunudur. Karbonat ve arap sabunu kullanarak çıkmayan lekeler için ise halılar için özel üretilen ürünler kullanılabilir.