6 June, 2022

Verimliliği Arttıracak Çalışma Odası Fikirleri

Bazen bir iş ya da ders hakkında saatlerce çalışsakta hiç ilerleyemiyor gibi hissedebiliriz. İşte bu durum aslında verimli çalışmıyor olmamızla ilgilidir. Verimli ve motive şekilde çalışmak bizlerin psikolojisine bağlı olduğu kadar çalışma odamızın dekorasyonuna da bağlıdır. Peki nedir bu verimlilik? Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirleri nelerdir? Gelin beraber öğrenelim! 


Verimlilik Nedir?

Günlük hayatta ya da iş, okul yaşamında sorumlulukları en etkin şekilde yerine getirme durumuna verimlilik denir. Verimlilik bireylerin sorumluluk ve görevlerini zamanında ve bilinçli şekilde gerçekleştirmesi demektir. Verimli olmak kişinin yaşam kalitesini arttıran bir durumdur.

Verimli olmak için kişinin kendi psikolojisi kadar nasıl bir ortamda çalıştığı da önemlidir. Verimli çalışmaya uygun bir çalışma odası kişinin sorumluluklarını yerine getirmesini kolaylaştırıcı bir etken olacaktır. Bu sebeple bireylerin öncelikle verimlilik arttırmak için nasıl bir çalışma odasına sahip olmaları gerektiğini bilmeleri önemlidir.


Verimliliği Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Verimliliği arttırmak içiin öncelikle kişinin ilgili iş üzerinde çalışmak için hazır hissetmesi gerekir. Hazır hissetmek motivasyonla da oldukça alakalı bir durumdur. Kişi kendisini ilgili işe ya da derse karşı ne kadar motive ederse verimliliği de aynı oranda artacaktır.

Verimliliği arttırmanın yollarından birisi kişinin motivasyon ve öz güven kazanmasını sağlamaktır. Öz güven kazanımı bireylerin görev ve sorumluluk üstlenmelerinde başat rol oynamaktadır. Motivasyon ve öz güven kazanan birey, görev ve sorumluluklara karşı daha odaklanmış şekilde hareket edecektir. 

Verimliliği arttırmak için uygulanacak diğer yöntem ise günlük ya da haftalık planlar hazırlamaktır. Kişiler hazırladıkları plan sayesinde öncelikli olan görev ve sorumluluklarının farkına varacaktır. Bu durumda kişilerin çalışmak için hemen harekete geçmesini kolaylaştırır.


Verimliliği Arttıracak Çalışma Odası Fikirleri Nelerdir?

  • Konforlu çalışma masasına sahip olmak.
  • Çalışma ortamında mum ve bitkilere yer vermek.
  • Düzen için sehpa ve çok amaçlı dolaplardan yararlanmak.
  • Çalışma odası ışıklandırmasını doğru ayarlamak.
  • Duvar raflarıyla odayı estetik hale getirmek.
  • Kitaplığı kitap kategorilerine göre düzenlemek.
  • Dikkat dağıtıcı dekoratif objelerden uzak durmak.
  • Açık renk mobilyaları tercih etmek.


1. Konforlu Çalışma Masasına Sahip Olmak

Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirlerinden ilki konforlu çalışma masasına sahip olmaktır. Çalışma masaları, insanların ders çalışırken ya da meslekleriyle ilgili sorumlulukları yerine getirirken uzun saatler boyu kullandıkları bir mobilyadır. Çalışma masalarında uzun saatler geçirmek bireylerin kas ve boyun ağrılarına sebep olabilir. 

Çalışma masasını, çalışma odanızdaki alana uygun ve konforlu nitelikte seçmek verimliliğinize katkı sağlayacak bir hamledir. Çalışma masalarının boyutları iş niteliğinize göre seçilmelidir. Örneğin çalışma masasında büyük boyutlarda çizim yapan bir mimarın diğer insanlara göre daha büyük bir çalışma masasına ihtiyacı vardır. Çalışma masasının konforlu olması verimlilik açısından oldukça önemlidir. İhtiyacınıza uygun çalışma masalarına Wood’n Love kalitesiyle Bessons Home’da sahip olabilirsiniz.


2. Çalışma Ortamında Mum ve Bitkilere Yer Vermek

Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirlerinden ikincisi ise çalışma ortamında mum ve bitkilere yer vermektir. Çalışma ortamının ciddi bir konsepte sahip olması gerektiği doğru bir bilgidir. Fakat bu ciddi konsept içerisinde insanların çalışırken sıkılmaması için önemli yöntemlerden biri çeşitli dekoratif objelere yer vermektir.

Çalışma ortamında huzur verici bir ambiyans yaratmak amacıyla mum ve bitkiler ideal dekorasyon nesneleridir. Mum ve bitkiler çalışma odalarına uygun duvar raflarına yerleştirilebilir. Mumların ve canlı bitkilerin insan psikolojisi üzerinde iyileştirici ve sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Bu etki sayesinde insanların çalışma esnasında sıkılgan hale gelmeleri zorlaşmaktadır. Siz de çalışma odanızda mum ve bitkilere yer vermek istiyorsanız çalışma odanıza uygun ölçülerde ve fiyatlarda duvar raflarını Bessons Home Wood’n Love’da bulabilirsiniz. 


3. Düzen İçin Sehpa ve Çok Amaçlı Dolaplardan Yararlanmak

Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirlerinden bir diğeri ise düzen için sehpa ve çok amaçlı dolaplardan yararlanmaktır. Çalışma odasında verimli ve odaklı bir şekilde vakit geçirebilmek için önemli unsurlardan birisi çalışma odasının düzenli olmasıdır. İnsanlar genellikle dağınık ortamlarda verimli şekilde çalışamazlar. Bu durumun sebebi insanların düzensiz ortamlarda dikkatlerinin çabuk dağılıyor olmasıdır. 

Çalışma odasında verimli ve dikkatli şekilde işlerinizi halletmek için öncelikle çalışma odasındaki dağınıklığa son vermeniz gerekmektedir. Dağınıklığı ortadan kaldırmak ve düzeni sağlamak için çekmeceli sehpalar ve çok amaçlı dolaplar oldukça işlevsel mobilyalardır. Çalışma odasındaki fazla eşyaların çok amaçlı dolaplara kaldırılması ya da çekmeceli sehpalara yerleştirilmesi odanın düzenli hale getirilmesine yardımcı olacaktır. Çalışma odanıza uygun sehpa ve çok amaçlı dolap modellerini Bessons Home ve Wood’n Love’u ziyaret ederek bulabilirsiniz.


4. Çalışma Odası Işıklandırmasını Doğru Ayarlamak 

Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirlerinden dördüncüsü ise çalışma odası ışıklandırmasını doğru ayarlamaktır. Çalışma odalarında ışıklandırma verimlilik açısından büyük önem taşır. İnsanlar çok karanlık ya da loş ortamlarda otomatik olarak mayışacakları için verimli çalışmalar sürdüremezler. Bu sebeple çalışma odasının doğru şekilde ışıklandırılması önemlidir.

Çalışma odasında bulunan çalışma masasına ışık kişinin arkasından ve yukardan yansımalıdır. Bu sadece kişinin çalışma masası üzerinde bulunan çalışma materyalleri yeteri kadar aydınlatılır. Bu durumun aksine ışıklandırma çalışma masasının önünden ya da tam tepesinden gelirse insanlarda ışıktan kaynaklı göz ve baş ağrıları oluşacaktır. 

Çalışma odasında kullanılan ışıkların rengi de verimlilik açısından önemlidir. Çalışma odasındaki ışıkların rengi tamamen beyaz ya da tamamen sarı olmamalıdır. Tamamen beyaz ya da tamamen sarı ışık kişinin dikkatinin çabuk dağılmasına sebep olur. Çalışma odasında kullanılan ışık rengi tam beyaz ve sarı arasında olan gün ışığı diye adlandırılan ışıklardan olmalıdır.


5. Kitaplığı Kitap Kategorilerine Göre Düzenlemek

Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirlerinden diğeri de kitaplığınızı kitap kategorilerine göre düzenlemektir. Kitaplık, çalışma odalarında başrol oynayan mobilya çeşitlerinden biridir. Kitaplıklar, hem estetik görünüm hem de işlevsellikleriyle oldukça fazla tercih edilmektedir. 

Kitaplıklar çalışma odalarında aktif olarak kullanılan mobilyalardır. İnsanlar çalışma saatleri boyunca birçok kitabı kitaplıktan almaya ya da kitaplığa yerleştirmeye ihtiyaç duyabilir. Çalışma sırasında gereken kitapları uzun süre boyunca kitaplıkta aramak kişi açısından vakit kaybı olacaktır. Bu sebeple kitapların kullanım sıklıklarına ya da konularına göre kategorilere ayrılması önemlidir. Çalışma esnasında kitaplıktan kolay şekilde istediğiniz kitabı bulmak için bu kategorilere göre kitapları uygun raflara yerleştirmek etkili bir yöntemdir. Evinizdeki kitap sayısına göre seçeceğiniz kitaplıkların boyutu da değişmektedir. Çalışma odanıza uygun boyut ve modelde kitaplık satın almak için Bessons Home Wood’n Love kitaplık modellerini incecleyebilirsiniz.


6. Dikkat Dağıtıcı Dekoratif Objelerden Uzak Durmak

Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirlerinden altıncısı ise dikkat dağıtıcı dekoratif objelerden uzak durmaktır. Çalışma odalarında ciddi bir hava yakalamak için gerekli olan konsepti eğlenceli hale getirmek önemlidir. Fakat bu durum kişinin dikkatini toplayamadığı bir dekorasyon fikrine dönüşmemelidir. Çalışma odalarında dekoratif olarak sade ve çok dikkat çekmeyen mum, bitkiler, vazolar gibi eşyalar kullanılabilir. Fakat çalışma masasının tam karşısına asılan posterler ya da renkli objeler kişinin çabuk şekilde dikkatinin dağılmasına sebep olabilir. 


7. Açık Renk Mobilyaları Tercih Etmek

Verimliliği arttıracak çalışma odası fikirlerinden diğeri ise çalışma odasında açık renk mobilyalar tercih etmektir. Açık renk mobilyalar ortamın daha ferah ve geniş gözükmesini sağlar. Ayrıca beyaz ve beyaza yakın renk tonlarının insan psikolojisi üzerinde sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple çalışma ortamlarında açık renk mobilyalar seçmek bireylerin odaklanma seviyelerini arttıracaktır.