6 Haziran, 2022

Genç Odası için Dekorasyon Önerileri

Genç odası için dekorasyon söz konusu olduğunda ebeveynler bir hayli kararsızlık yaşayabilir. Bunu en önemli sebeplerinden biri, anne ve babanın kendi istekleri ile genç bireylerin zevk ve kişisel tercihlerinin uyuşmazlığıdır. Ancak bu konuda hiç endişe yaşamanız gerekmiyor. Sizin, onun için öngördüğünüz doğru ve kullanışlı dekorasyon fikirleri ile onun istekleri arasında ortak bir nokta bulabilirsiniz. Hem çocuğunuz hem de sizin için pratik ve şık bir dekorasyon listesine ihtiyacınız varsa, hemen bu yazımızı okumanızı öneriyoruz.


Genellikle gençler rahat, salaş ve özgür bir yaşam alanı tercih edebilir. Özellikle ergenlikten yeni çıkmanın vermiş olduğu psikoloji ile; kendi kişisel zevklerini veya hobilerini dışarıya rahatlıkla yansıtmak isterler. Bu sebeple iddialı ve gösterişli detaylara yönelebilirler. Ebeveynlerin bu konuda kısıtlayıcı olmadan, çocuklarının istek ve zevklerine önem vermeleri gerekmektedir. Gelelim modern, yenilikçi ve özgür genç odası dekorasyon fikirlerine….


Genç Odasında Hangi Renkler Tercih Edilmelidir?


Renk kullanımı dekorasyonlar için en önemli detaylardan biridir. Özellikle söz konusu genç odaları olduğunda bazı kuralları esnetmenizde fayda var. Kızlar için pembe, erkekler için mavi renk kullanılmalı gibi dekoratif kurallar artık çok eskide kaldı. Bu sebeple çocuğunuzun istek ve zevklerine göre bir seçim yapmayı deneyebilirsiniz. Son yıllarda genç odalarında sıklıkla tercih edilen renkler arasında yer alan sarı, yeşil ve gri tonları en modern genç odalarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Hatta daha yenilikçi bir tarz yakalamak istiyorsanız, iki rengi bir arada kullanabilirsiniz. Örneğin; duvarın biri sarı, diğeri de grinin açık bir tonu olabilir. Böylelikle dinamik ve şık bir genç odası dekorasyonu elde edebilirsiniz. 


Yatak odası tekstil ürünlerinde ise desen ve renk kullanımına oldukça ağırlık verebilirsiniz. Çocuğunuzun hoşlandığı bir kahraman veya figürlerden oluşan nevresim takımları yaratıcı ve sıra dışı bir görünüm sunabilir. Dolaplarda da renkli alternatiflere yönelebilirsiniz. Tabii ki dekorasyonu bir bütün olarak algılamalı ve renklerin uyumunu mutlaka göz önünde bulundurarak seçimler yapmanızı öneriyoruz. 


İdeal Bir Genç Odası Dekorasyonu için Altın Öneriler


Genç odası dekorasyonu hakkında bilinmesi gereken altın kurallar şunlardır:


1. Depolama Alanları Mutlaka Olmalı


Hem de bolca… Depolama alanları genç odalarını daha düzenli ve ferah bir şekilde muhafaza etmenin en etkin yollarından biridir. Birçok genç odasını düzenli tutmakta ve toparlamakta daha esnek davranabilir. O sebeple siz siz olun, çocuğunuzun odasına bolca dolap alternatifi ekleyin. Tabii ki odanın alacağı maksimum sayıya ve dolapların ölçülerine dikkat etmekte fayda var. 


Çok amaçlı dolap modelleri genç odalarında kurtarıcı ve pratik bir çözüm olabilir. Çok amaçlı dolapların dışında, duvar rafları da sizin imdadınıza yetişen mobilya alternatiflerinden biri. Bu dolap türlerini fonksiyonel olarak kullanabilirsiniz. Kitap, defterler, kıyafetler ya da çeşitli objeleri tutmak için düzenli alanlar oluşturabilirsiniz.  


2. Kişisel Zevklerine Önem Verin


Unutmayın, çocuğunuzun özgüvenli ve sorumluluk sahibi bir birey olabilmesi için, bazı kararları kendisinin alması son derece önem taşıyor. Özellikle kendi odalarını dekore ederken, istediklerinin gerçekleşmesine mutlaka olanak tanıyın. Hobileri, zevkleri ya da renk seçimleri sizin için sıra dışı seçimler olsa bile, bunları uygulamasına izin verebilirsiniz. 


Çok sevdiği bir oyunu oynayabileceği alan, ilgilendiği el işleriyle alakalı bir hobi veya kitaplarını yerleştireceği bir kitaplık onun ilgisini fazlaca çekebilir. Örneğin; son yıllarda gençler arasında sıklıkla oynanan Play Station için bir TV ünitesine ihtiyacınız olabilir mesela! 


3. Konforlu Bir Oda Yaratın


Konfor, genç bireylerin en çok istediği ve en çok aradığı dekorasyon stillerinden biridir. Devasa bir yatak, kocaman rengarenk yastıklar, puf koltuklar ya da armut koltuklar genç odalarının vazgeçilmezlerinden biridir. Dolayısıyla konfor olmazsa olmaz diyebiliriz! 


Peki konforlu bir genç odası nasıl yaratılıyor, diyorsanız hemen püf noktaları sizinle paylaşalım! Öncelikle tek kişilik yerine çift kişilikli bir yatak fikri oldukça cazip olabilir. Tabii odanın ölçülerini göz önünde bulundurmakta var. Bu sebeple önce odanın ölçülerini iyice alın, sonra yatak değişikliği fikrini tekrar gözden geçirin. Yatağın üstüne rahat ve salaş yastıklar yerleştirebilirsiniz. Yastıklar dekoratif şık bir ortam yaratmak için de en ideal alternatiflerden biridir. Uygun bir köşesine veya yatağın yanına bir dinlenme koltuğu yerleştirebilirsiniz.


4. Şık Bir Komodin Yerleştirin


Komodinler, pratik ve işlevsel olması sayesinde gençler arasında sıklıkla kullanılan mobilya seçeneklerinden biridir. Teknolojik aksesuarlar, gece lambası, kitaplar veya dekoratif objeler için ideal ve verimli bir alan sunarlar. Açık raflarına dergi veya kitap gibi eşyalar koyulabilir. Kapaklı rafına ise, bazı giysi ve aksesuarlar yerleştirilebilir. 


Siyah, beyaz ya da ahşap komodinler en sık tercih edilen modeller arasında yer almaktadır. Bu noktada odanın dekorasyon tarzı ve rengine göre bir seçim yapabilirsiniz. Ahşap yatak başlığı ve gardırop bulunuyorsa, ahşap komodinler sizin için ideal bir görünüm sunacaktır. Tamamen beyaz ya da açık renklerin kullanıldığı bir dekorasyon hakimse beyaz komodin modelleri arasından bir seçim yapabilirsiniz.


5. Arkadaş Ziyaretlerini Unutmayın


Gençler arasında arkadaş ziyaretleri hatta yatıya arkadaş kalması gibi durumlar sık yaşanır. Bu sebeple çocuğunuzun odasında yavrulu karyola modeli kullanmayı tercih edebilirsiniz. Hatta oda oldukça geniş bir alana yayılıyorsa, çekyat kanepe modelleri ideal bir seçim olabilir. Yatıya arkadaş ziyareti olmadığında koltuk gibi de kullanarak, çocuğunuzun odasında konforlu bir dinlenme alanı yaratabilirsiniz. 


Bu etkili dekorasyon fikri sayesinde çocuğunuz evde vakit geçirmekten daha fazla hoşlanabilir. Eğer onu evde daha fazla tutmak istiyorsanız, odasını bir arkadaşıyla paylaşabilecek konforda yaratmaya gayret edin, bizden söylemesi. 


6. Çalışma Alanı Önemli! 


Çalışma alanı gençlerin belki de en sık kullanacağı köşelerden biri. Sınav zamanları motivasyonlarını her zaman aktif tutacak bir çalışma bölümü oluşturabilirsiniz. Bunun için minimal ve kullanışlı bir çalışma masası veya kitaplık modellerinden yararlanabilirsiniz. Özellikle çalışma masası sade ve pratik bir tasarıma sahip olmalıdır. Göz yormayan ve açık renkler tercih edilmelidir. 


Bunların dışında çalışma masasının yatakla çok yakın olmamasına özen gösterebilirsiniz. Çalışma koltuğu fazla geniş ve fazla rahat olmamalı. Dik oturmasını sağlayan sandalye formuna sahip bir koltuk modeli seçmenizi öneriyoruz. Çalışma alanındaki aydınlatma seçeneklerini de iyice gözden geçirin. Eksik veya loş ışık konsantrasyonu her zaman azaltan faktörler arasındandır. Eğer odanın merkezindeki lamba yeterli gelmiyorsa, ekstra bir çalışma masası lambası satın alabilirsiniz. 


7. Kişiliğini Anlatan Duvarlar Olsun 


Duvar dekorasyonu genç odalarını dekore ederken en çok özen gösterilmesi gereken alanlardan biridir. Gençler tarafından duvarlar, hikayelerini anlatan geniş alanlar olarak görülürken, ebeveynler için durum tamamen farklıdır. Ancak ebeveynlerin bu konuya ısrarcı ve kuralcı olmadan yaklaşmaları gerekiyor. Bu sebeple değiştirilebilir duvar aksesuar seçeneklerine göz atabilirsiniz. Örneğin duvar raflarına tablolar veya objeler yerleştirmesini tavsiye edebilirsiniz. 


Duvar raflarının dışında duvar panoları da genç bireylerin duvarlarında sıklıkla tercih ettiği dekoratif eşyalar arasında yer almaktadır. Çeşitli kartpostallar, fotoğraflar, süsler veya hatırlatma notları için kullanılan duvar panoları çocuğunuzun odasına kişiselleştireceği zengin bir atmosfer katacaktır. 


Bessons Home’da bir blog yazımızın daha sonuna geldik! Dekorasyona dair yepyeni konularda görüşmek üzere, hoşça kalın…