6 Haziran, 2022

Yemek Yapmayı Sevdirecek Mutfak Dekorasyonu Önerileri

Mutfaklar çoğu zaman yemek pişirdiğimiz veya yiyeceklerimizi depolama alanı fırsatı sunan, küçük bir yaşam alanı gibi görülseler de dekorasyon açısından oldukça yeniliklere açık bir yaşam alanına sahiptirler. Bazen arkadaşlarımızla ayak üstü sohbetler gerçekleştirdiğimiz, bazen kısa atıştırmalıklar için uğradığımız, bazen de bir yemek için saatlerimizi harcadığımız mutfakların hayatımızdaki önemi büyük… Özetlemek gerekirse, mutfağınızı daha yaratıcı ve keyifli bir forma sokmak istiyorsanız sizinle bazı ipuçları paylaşacağız, hazırsanız hemen başlayalım! 


Mutfak Dekorasyonu Nasıl Yapılır?


Mutfak dekorasyonuna ait tüm detaylar oldukça fazladır. Mutfağınızı dekore etmeye başlamadan önce size ait alanın ölçüsünü iyice belirlemeniz gerekmektedir. Eğer dekorasyon konusunda kafanız net değil ise, bunun için salon veya oturma odanızdan ilham almanız gerekecektir. Unutmayın, evinizdeki her odanın dekorasyonu ayrı ayrı gibi görünse de aslında bir bütün olarak ele alınmalıdır. Tüm odalarda uygulayacağınız benzer stiller, birbirini tamamlayan renk ve objeler evinize şık ve modern bir görünüm katacaktır. 


Evet, eğer mutfağınızdaki ölçüler net, salon veya oturma odanızda kullanacağınız dekorasyon stili de belli ise gelelim mutfak eşyası seçimine! Mutfağınızı dekore etmeye önce dolaplardan başlamanız gerekmektedir. Çünkü mutfak dolapları en çok yer kaplayan ve mutfağın dekoratif kimliğini belirleyen ev önemli eşyalardan biridir. Dolabınızın rengi, tarzı nasıl olursa, diğer eşyalarınız da ona göre şekillenmektedir. Eğer küçük ama sevimli bir mutfak alanına sahipseniz, katlanabilir mutfak masası ve sandalye ile fonksiyonel bir alan elde etmiş olursunuz. Böylelikle mutfağınızda keyifli vakit geçirebilir ve küçük atıştırma seanslarınızı burada gerçekleştirebilirsiniz. Biraz daha geniş bir mutfak alanına sahipseniz mutfak köşe takımları vazgeçilmeziniz olabilir! Mutfak köşe takımları mutfaklara hem samimi hem de rahat bir hava katmaktadır. Arkadaşlarınız veya ailenizle birlikte saatlerce oturarak vakit geçirebilirsiniz. Böylelikle çoğu zaman yemek için salona kadar gitmenize gerek kalmadan, hızlı ve pratik bir şekilde zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Yine mutfağınızın ölçüsüne uygun olan, açık ama canlı renklerden oluşan halı veya kilimler mutfağınızın tüm havasını değiştirebilir.

 Mutfağınızdaki duvarlar ise tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış… Eğer çeşitli tablo veya aile fotoğrafları sadece salonlarda olur diyorsanız, yanılıyorsunuz demektir! Mutfağınızdaki duvarları zevk veya tercihinize göre seçeceğiniz tablolar, sarkıt süsler veya aile fotoğrafları ile dekore edebilirsiniz. Özellikle doğa temalarını andıran tablolar mutfağınıza daha ferah bir görünüm katacaktır, bizden söylemesi… 


Mutfak kapıları ise genellikle fazla yer kapladığından kullanımı tercih edilmez. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız bir kapı yaptırmak yerine, bir akordiyon kapı ya da rengarenk, boncuklu ipli kapıları tercih edebilirsiniz. Bu yöntem mutfağınızın içerisini daha verimli ve rahat bir şekilde kullanmanıza ve dekore etmenize destek olacaktır. 


İyi ve şık bir aydınlatma mutfakların olmazsa olmazıdır. Eğer mutfağınız güneş almıyorsa aydınlatmanızın çok iyi olması gerekmektedir. Ayrıca mutfak lambaları dekorasyon açısından da size yaratıcı ve sıra dışı seçenekler sunmaktadır. Açık renklere sahip ahşap ya da sarkıt lambalar en çok tercih edilen mutfak avizesi modelleri arasında yer almaktadır. 


Bitkiler ise evin her yerini süslediği gibi, mutfağınızda da yer alabilir. Eğer geniş bir alana sahipseniz, şu anda oldukça trend olan büyük bitkilere yer açabilirsiniz. Küçük ve renkli saksılarda sunulan kaktüs bitkileri mutfağınızın cam kenarını süslemek için harika bir fikir olabilir.


Mutfağımızın dekorasyonunu yaparken dikkat edeceğimiz bazı püf noktaları sizinle paylaştık, sırada birbirinden keyifli dekorasyon önerileri var.



1.   Rengarenk Bamyum Avizeler 


Aydınlatma her zaman bir evin içerisinde ilk ve en çok göze çarpan dekorasyon detaylarından biridir. Evinizin herhangi bir alanında ne kadar şık ve çarpıcı bir dekorasyona sahip olursanız olun, iyi bir aydınlatmanız olmadan bunu yansıtmakta zorlanabilirsiniz. Dolayısıyla mutfağınızın da aydınlatması oldukça önemlidir. Çünkü mutfakta genellikle ayakta ve eylem halinde oluruz, bu da ışığımızın kaliteli olmasını gerektirir. İşte tam da bu noktada imdadınıza sarkıt bamyum avizeler yetişiyor! Cıvıl cıvıl renklere sahip bamyum avize modelleri mutfakların her zaman en aranılan görünümlerinden biri… Hem büyük hem de küçük mutfaklar için ideal bir kullanım sunan bamyum avizeler, minimal bir tasarıma sahip olması sayesinde her tarz mutfak dekoruna kolay uyum sağlar. Ayrıca sarkıt olması mutfağınızı etkili bir şekilde aydınlatmanıza da olanak tanır. 


2.    Besson’s Home Çok Amaçlı Dolaplardan Yararlanın!


Wood’n Love Çok Amaçlı Dolaplar evin her alanında sizin için eşsiz bir düzenleyici… Açık ahşap rengi sayesinde birçok mutfak eşyasına kolaylıkla uyum sağlayabilir. Ayrıca siyah metal ayakları, mutfağınızda çok fazla yer kaplamasının da önüne geçiyor. Hem dekoratif şıklık hem de kullanım rahatlığı açısından çok amaçlı dolap modelleri, özellikle çocukları olan aileler için biçilmiş kaftan! Günün her saatinde çeşitli atıştırmalarınızı yerleştireceğiniz ve etrafın karışmasını önleyecek harika bir düzenleyicidir. Bessons Home kalitesi ile sunulan evinize renk katacak Wood'n Love çok amaçlı dolap modellerini hemen inceleyin.


3.     Mutfak Tavanını Değerlendirin


Eskiden sadece aşçıların veya barmenlerin kullandığı bir mutfak eşyası olan mutfak tavanı askılıkları şu anda en popüler mutfak trendleri arasında yer alıyor! Özellikle ahşap olanları modern bir şekilde dizayn edilmiş mutfaklar için oldukça hoş bir alternatif… Üzerine asacağınız kadehler veya tavalar hem mutfağınızda daha samimi bir ambiyans oluşturacak, hem de alandan tasarruf etmiş olmanızı sağlar. Ayrıca evinize misafir veya arkadaşlarınız geldiğinde sunum açısından da oldukça pratik ve şık bir stil oluşturacaktır. Ruhu olan bir mutfak tasarımı için tavanları kesinlikle değerlendirin…


4.     Zemin Tasarımını Atlamayın!


Mutfaklarda en az duvarlar kadar önemli olan bir alan varsa o da kesinlikle zeminlerdir. Hem kolay temizlenebilir hem de şık gösteren mutfak fayanslarını seçerken pastel veya açık tonlar tercih edebiliriz. Açık tonlara sahip zeminler, mutfağınızı daha geniş ve ferah göstermenin en önemli püf noktalarından biridir. Açık mavi, bej, beyaz, açık gri ve pudra en çok tercih edilen mutfak fayans renkleri arasında yer almaktadır. Ayrıca dolaplarınızla zemin renginin uyumuna da dikkat etmeyi ihmal etmeyin! Satranç desenli mutfak fayansları, mermer desenli fayanslar ve geometrik çiçek desenli fayanslar en şık ve en trend mutfak fayans modelleri arasında yer almaktadır. 


5.     Duvarlarınıza Tablo veya Objeler Asın


Mutfak duvarlarımızda en çok alanı dolaplar kaplasa da süslemek için ufak ve sevimli alanlar elde edebiliriz. Doğadan esinlenen tablolar, sevdiğiniz bitkilerin fotoğrafları ya da kendi çektiğiniz fotoğrafları mutfağınızın duvarlarına asabilirsiniz. Yalnız hemen bir püf noktayı paylaşalım! Beyaz ya da açık renklerden oluşan çerçeveleri tercih ederseniz, mutfağınız için daha uygun bir görünüm kazanmış olursunuz. Tablo veya fotoğrafların yanı sıra, çeşitli duvar süsleri, duvara konumlanan objeler veya yaratıcı tasarımlı saatlerden de faydalanabilirsiniz. Duvarınızı süslemek için önce kendinize ayrılan bölümü ölçün, sonra da bu seçenekler arasından gözünüze en hoş gelenleri, birbirleri ile uyuma da dikkat ederek dekore etmeye başlayın… Mutfak duvarınızı süslerken, vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız, bizden söylemesi! 



6.     Bitki Köşesi Oluşturun


Son yıllarda yaşadığımız pandemi döneminin etkisiyle, doğadan ilham dekorasyon trendleri hala cazibesini koruyor. Mutfağınızda da bitkilerin yeri neden olmasın! Yeşilin pozitif enerjisi mutfağınızda keyifle vakit geçirmenizi sağlayacak en hoş detaylardan biri olacaktır. Eğer mutfağınızda geniş bir alanı kaplıyorsa büyük saksılı bitkilere bir şans verebilirsiniz. Yeterli alanınız yoksa, mutfağınızdaki masanızı ya da cam kenarlarını bitkilere ayırabilirsiniz. Minik kaktüs bitkileri, mutfaklar için hoş bir seçenek olabilir…


7.     Bar Masası ya da Katlanır Masalar Küçük Mutfakların Kurtarıcısı! 


‘Mutfağım küçük masa koyamıyorum’ diyenler için adeta hayat kurtaran seçeneklerden olan bar masası veya katlanır masalar mutfağınızı kesinlikle daha çok sevmenizi sağlayacak. Özellikle katlanır masalar alan tasarrufu açısından oldukça kullanışlı bir mutfak mobilyasıdır. İhtiyacınız olduğunda açıp, kullanmadığınız zamanlarda da kolaylıkla kapatarak yer işgalinin önüne geçmiş olabilirsiniz. Ahşap bar masaları ise özellikle genç yaşta çalışan kişilerin veya öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği mutfak mobilyaları arasında yer almaktadır. Hem mutfağınızı şık bir hale getirmesi, hem de yemek zamanlarında pratik bir çözüm sunabilmesi yönüyle keyifli bir kullanıma sahiptir. Kalabalık arkadaş grupları yerine bir veya iki arkadaşınızla yemek yemek veya çay, kahve içebilmek için mükemmel bir masa modelidir. 


Bessons Home’da bir yazımızın daha sonuna geldik! Dekorasyona dair en trend ve en modern konularda tekrar görüşmek üzere…