10 Ağustos, 2022

Pop Art Nedir? Pop Art Dekorasyon Nasıl Olur?

Pop Art soyutlanmacı sanata karşı ortaya çıkan ve popüler nesneleri konu edinen bir sanat akımıdır. Pop Art son dönemde özellikle rengarenk detayları sayesinde insanların ilgisini çekmiş ve dekorasyonda da sıkça kullanılır hale gelmiştir. Peki ya Pop Art dekorasyon nasıl olur? Pop Art dekorasyona uygun mobilyalar nedir? Zihninizdeki tüm soruların cevaplarını sizler için araştırdık!

Pop Art Nedir? Pop Art Ne Demek?

Pop Art, 1950 yılından sonra soyut dışavurumculuğa karşı ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Pop Art kavramı İngilizce olarak “popular” ve “art” kelimelerinin kısaltmasıdır. “Popular Art” kavramı Türkçede popüler sanat anlamına gelir.

Pop Art kavramı ilk kez ünlü sanat eleştirmeni Lawrence Alloway tarafından kullanılmıştır. Alloway kullandığı bu kavramın içeriğini genişleterek popüler kültür ögelerini nesne edinen sanat haline getirmiştir.

Pop Art geleneğine ait ilk eser Richard Hamilton tarafından Chrysler araba firması için yapılan tablodur. Modernite sonrası makineleşmenin izlerini taşıyan Pop Art geleneği ilk eserden sonra ismini tüm dünyada duyurmayı başarmıştır. Hatta Pop Art Amerikalı sanatçılar tarafından artık bir kitle hareketi haline dönüştürülmüştür.

Pop Art direkt olarak popülerleşmiş sanat demektir. Geometrik desenleri, ünlü figürleri ve keskin çizgileri konu alır. Pop Art geleneğinde birçok rengin birlikte kombinlenmesi önemli bir detaydır.

Pop Art eserler softluk ve sadelikten uzak, alışılmışın dışında ve çarpıcı bir görünüme sahiptir. Pop Art akımında modernite sonrası popüler hale gelen Coca Cola gibi markaların animatif çizimleri sıklıkla görülür. 

Popüler olan her noktayı yansıtan Pop Art, modern dekorasyona sahip evlerin de vazgeçilmezidir.

Pop Art Sanatının Amacı Nedir?

Pop Art sanatının amacı soyut ve geleneksel desenlerden uzak durarak popüler olan objeleri konu edinmektir. Pop Art somut ve popüler olan şeyleri kapsar. Pop Art popüler ve geleneksel arasındaki çizginin sağlamlaşmasını amaçlamıştır.

Popüler neon renkler ve geometrik desenler kullanarak eserlerin estetik hale dönüştürülmesi hedeflenir. Pop Art akımında kullanılan desenlerin ve renklerin bir sınırı yoktur. Tek dikkat edilmesi gereken nokta bu desenlerin ve renklerin dönemin popülaritesine uymasıdır.

Pop Art Dekorasyon Nedir?

Pop Art dekorasyon, yaşam alanlarında Pop Art akımına uygun şekilde dizayn yapılması ve mobilya seçilmesidir. Pop Art dekorasyonun en belirgin özellikleri renk cümbüşleri ve geometrik desenlerdir. Pop Art akımına uygun şekilde dekorasyon yaparken renk kullanımının bir sınırı ya da kuralı yoktur.

Yaratıcı duvar desenleri, rengarenk halılar ve renkli koltuklar Pop Art dekorasyonun başrolleridir. Pop Art dekorasyon dışarıdan bakıldığında karmaşa içeriyor gibi gözükse de doğru parçalar kullanıldığında çarpıcı ve göz alıcı bir dizayn sunar.

Pop Art dekorasyonda retro parçalara da yer verilir. Pop Art akımında retro parçalara yer verilmesinin sebebi soyutlamacı sanatları eleştirmek ve popülerliği vurgulamaktır. Yaşam alanınızı dizayn ederken renkli ve modern tasarımlı koltuklarla kullanacağınız retro berjerler tam olarak bu işlevi görecektir. 

Pop Art Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Yaşam alanınızda Pop Art dekorasyon stilini yansıtmak istiyorsanız şimdi vereceğimiz öneriler tam sizlik! Pop Art dekorasyona sahip bir ev dediğimizde akla ilk gelen; neon renkler! 

Neon renkler Pop Art dekorasyonu evinizde yansıtmanın ilk yolu! Dekorasyonda neon renk kullanımı iddialı geliyor olabilir. Fakat Pop Art dekorasyonun amacı da iddia, çarpıcı görünüm ve popüler kültüre uyum sağlamak. Evinizde neon renk kullanımına kırlentler ile başlayabilirsiniz. Koltuğunuza yerleştirdiğiniz yastık kırlentlerinin her birini pembe, mavi, yeşil ve sarı neon renklerde seçmeyi deneyin. Neon renklerle evinize enerji ve estetiklik taşıyabilirsiniz.

Pop Art dekorasyonun vazgeçilmez unsurlarından diğeri ise evdeki aksesuarlardır. Pop Art dekorasyonu evde yansıtmak için küçük boyutta biblolar ve heykeller uygundur. Wood’n Love duvar rafına ya da sehpaya yerleştireceğiniz heykel ve kokulu mumlar Pop Art akımını size ve misafirlerinize sunuyor. Özellikle Michelangelo’ya ait renklendirilmiş minik boyutlu David heykelleri Pop Art akımının en gözde parçaları arasında!

Pop Art dekorasyon için diğer bir önerimiz; renkli perdeler! Evinizde renkli kumaş perdeler kullanarak Pop Art akımına uyum sağlayabilirsiniz. Anlattığımız gibi Pop Art akımı için renkler kilit önem taşıyor! Evinizin her yerinde neon renkler görmeye hazırsanız, haydi mobilya seçimine geçelim!

Pop Art Dekorasyonda Mobilya Seçimi

Pop Art dekorasyon için renkli ahşap mobilyalar tercih edebilirsiniz. Ahşap mobilyalar Pop Art akımı içindeki retro tavrı evinize taşır. Geometrik desenlere sahip ahşap mobilyalar Pop Art dekorasyon için uygundur.

Pop Art dekorasyonda mobilya seçimi de her şeyde olduğu gibi renkli olmalıdır. Neon renklere aksesuarlarda yer verdiyseniz, mobilyalarda pastel tonları tercih etmelisiniz. Bu sayede ortamın neon ağırlığı dengelenecek ve eviniz göz yorucu bir stile sahip olmaktan uzaklaşacaktır.

Pop Art dekorasyona uygun mobilya önerilerimizden ilki; farklı renklerde TV üniteleri! TV ünitesi her yaşam alanının vazgeçilmezi olan bir mobilyadır. Farklı renklerde ve farklı stillere uygun TV üniteleri için Wood’n Love ürünlerini inceleyebilirsiniz. Pop Art dekorasyon için seçeceğiniz renkli TV ünitesinin raflarına dekoratif aksesuarlarınızı yerleştirebilirsiniz. Ayrıca TV ünitesi çerçevesini rengarenk led ışıklarla süsleyebilirsiniz. Renkli ahşap TV ünitesi modellerini incelemek için Bessons Home web sitesini ziyaret etmeniz yeterli. Haydi vakit kaybetmeyin! 

Pop Art Dekorasyon için Duvar Renk Seçimi

Pop Art dekorasyonu oluşturan önemli unsurlardan biri de duvarlardır. Pop Art dekorasyonu yansıtan duvarlar geometrik desenlidir, aynı anda birçok renk barındırır. Pop Art akımına uygun duvar rengi seçerken renklerin mobilyalarla uyumuna bakılmalıdır.

Pop Art dekorasyonda evin aydınlık olması ve neon renkleri tam olarak göstermesi önemlidir. Bu sebeple gün ışığını yeterince yansıtması bakımından Pop Art dekorasyonda duvar renkleri açık pastel renk tonlarında tercih edilmelidir. 

Ahşap mobilyalarla dekore edilmiş bir ev için Pop Art duvarlar mint, bebek mavisi, pudra ve bej renginde olabilir. Pop Art dekorasyonda renklerin bir kuralı olmadığı için tüm bu önerdiğimiz renkler tek duvarda aynı anda da kullanılabilir.

Pop Art Dekorasyonda Aydınlatma Fikirleri

Rengarenk ve popüler geometrik desenlerle Pop Art dekorasyona uygun bir ev stili yarattık. Peki ya bu dizaynı doğru ışık altında nasıl göstereceğiz? Pop Art akımına uygun evlerde adeta bir renk cümbüşü vardır. Renklerin canlı ve parlak gözükmesi için de yüksek şiddetli bir aydınlatma ideal seçimdir.

Pop Art desenli duvarları estetik şekilde aydınlatmak için sarkıt lambaderler kullanılabilir. Bu sayede ortamda dileğinize göre loş ya da parlak ışık ayarlanabilir.

Daha fazla dekorasyon stili öğrenmek için Bessons Home Blog yazılarını incelemeyi unutmayın!