28 Eylül, 2022

Perde Modelleri Nelerdir? Dekorasyonda Perde Kullanımı

Bir evin görünümünü perde ile ne kadar değiştirebileceğinizi biliyor musunuz? Perde dekorasyonu tamamlayan en önemli eşyalardan biridir. Perdeler evlerin mimarisi, gün ışığı alma durumu ve ev sahiplerinin zevklerine göre birçok farklı çeşitte tasarlanmaktadır. Her perde tasarımı farklı birçok işleve sahiptir. Gelin bu işlevleri beraber keşfedelim!

Perde Nedir?

Perde kelimesinin sözlük anlamı “bir şeyi saklamak ya da korumak amaçlı önüne gerilen kumaş”tır. Perde tüm yaşam alanları için tercih edilen ev eşyalarından biridir. Penceresi bulunan yaşam alanlarında perde olmazsa olmazdır.

Evdeki yaşam faaliyetlerinin başkaları tarafından gözükmemesi ve dışarıdan gelen ışığı kesmek için perdeler kullanılır. Perdeler ayrıca ev dekorasyonun tamamlayıcısı olma niteliği taşır. İşlevsel özelliklerine bakılarak seçilen perdeler ayrıca konsepte uygun renkli stor perdeler ile kombinlenir. Perdeler yüzyıllar önce insanların giyinme faaliyetlerini ve bedenlerini başkalarından gizlemek için gerdiği kumaş parçalarının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Derme çatma evlerin pencerelerine gerilen kağıt parçaları ya da kumaşlar ilk perdelerin çıkış noktası olmuştur. O zamandan günümüze gelen perdeler artık önemli bir ev tekstili parçası hali aldılar. Artık günümüzde bir.ok işlevi karşılamak üzere birçok farklı renk ve modelde perdeler üretilmekte!

Ev Dekorasyonunda Perde Nasıl Seçilir?

Ev dekorasyonunda perdeler görsel ve estetik açıdan büyük etkiye sahiptir. Bu sebeple evinizde kullanacağınız perdeyi seçerken oldukça dikkat etmelisiniz. Evin konseptine uygun renk ve desende perdeler bulmak bazen zor olsa da belirli hususlara dikkat edildiği sürece kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Perde seçimi yaparken öncelikle dikkat etmeniz gereken şey perdenin modelini belirlemektir. Ev ölçülerine göre seçeceğiniz model değişebilir. Yüksek tavanlı evlerde pencereler de aynı oranda yüksek olacağı için seçilen perdeler kruvaze şeklinde zemine kadar uzunlukta olabilir.

Perde seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise perde rengidir. Perdenin rengi ev sahipleri için sanıldığından daha önemli olabilir. Seçilen perdenin rengi ortamın tamamına yayılacak ve ortamı seçime göre karanlık, loş ya da aydınlık gösterecektir. Örneğin karartma perdeler ortamı karanlık hale getirmek için kullanılır. Fakat bir salon için karartma perde uygun olmayacaktır. Salon dekorasyonunda perde ortamı daha ferah göstermelidir. Bu sebeple salonlarda açık renk tüller ve bu renklere uyumlu şekilde stor perdeler tercih edilmelidir.

Dekorasyonda Perde Kullanımı

Dekorasyonda perde kullanımının en temelde iki işlevi bulunur. Bunlardan ilki dışarıdan gelen ışığın ev içine girmesini engellemektir. Bu işlev ev içindeki ışığın dışarıya yansımasını önlemek amacıyla da kullanılabilir. Dekorasyonda ışığın engellenmesi amacıyla perde kullanımı için karartma ya da stor perde modeli uygun olacaktır.

Diğer bir perde kullanım amacı ise ev dekorasyonunun bir bütün halinde gözükmesini sağlamaktır.  Perde kullanımı ev içindeki konsepti direkt olarak etkiler. Bu sebeple estetik amaçla perde kullanırken evinize uygun perde modelini iyi seçmelisiniz. Haydi gelin dekorasyonda kullanılan perde modellerini beraber inceleyelim.

Dekorasyonda Kullanılan Perde Modelleri Nelerdir?

Dekorasyonda kullanılan perde modelleri şunlardır:

  1. Katlama perde
  2. Karartma perde
  3. Kruvaze perde
  4. Stor perde
  5. Silüet perde
  6. Briz perde
  7. Plise perde
  8. Zebra perde
  9. Dikey perde

Katlama Perde

Katlama perde ip ya da yay sayesinde çekildiğinde yukarı katlanabilen perdelerdir. Soğuk iklimlerde pencereden gelen soğuğu engellemek amacıyla tasarlanan katlama perdeler günümüzde her türlü iklimde ve dekorasyonda tercih edilmektedir.

Katlama perdeler oyuntulu olan cam kenarlarının bir bütün halinde kapatılmasında işe yarar. Katlama perde genellikle bambu ya da ahşap malzemeden üretilmektedir.

Karartma Perde

Karartma perde bir ortama dışarıdan gelen ışığın tamamını kesmeye yarayan perde modelidir. Karartma perdelerin kumaşı geçirgen olmayan opak modelde üretilmektedir. Siyah, gri ve kahverengi ağırlıklı dekorasyonda opak şekilde tasarlanan karartma perdelere sıklıkla yer verilir. Karartma perde ile uyumlu siyah ahşap kitaplıklar kullanılabilir. Wood’n Love kitaplıkları incelemek için Bessons Home web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kruvaze Perde

Kruvaze perde tül perde kumaşı kullanılarak tasarlanan içindeki mekanizma sayesinde üst üste gelerek çapraz bir görünüm oluşturan perdelerdir. Oluşturdukları çapraz görünüm nedeniyle ismi kruvaze perdedir. Kruvaze perde modeli özellikle klasik dekorasyona sahip evlerde kullanılabilir. Klasik dekorasyonun şık görünümünü kruvaze perdeyle tamamlayabilirsiniz. Kruvaze perde ev sahiplerinin tercihlerine göre birçok renk ve desende seçilebilir.

Stor Perde

Stor perde tek parça rulo mekanizma halinde tasarlanan bir modele sahiptir. Stor perde genellikle ofis dekorasyonunda tercih edilir. Stor perdelerin en büyük avantajı tek parça halinde olmasıdır. Tek parça stor perdeler dışarıdan gelen ışığın engellenmesinde oldukça başarılıdır. 

Silüet Perde

Silüet perde iki farklı kumaşa sahip stor perdenin tek mekanizmada birleştirilmesidir. Silüet perde pratik kullanım avantajı sayesinde sıkça tercih edilmektedir. Oturma odası, yatak odası, mutfak ve yemek odalarında silüet perde modeli kullanılabilir.

Briz Perde

Briz perde özellikle balkon ve dış mekan camlarında kullanılan bir perde modelidir. Briz perde belirlenen düz zeminin alt ve üst kısmına briz adı verilen aracın yerleştirilmesiyle takılır. Yerleştirilen briz kısımlarının üst ve altına gelecek şekilde perde gerdirilir. Briz perde özellikle günümüzde balkon ve teraslarda tercih edilmektedir.

Zebra Perde

Zebra perde stor mekanizmaya sahip bir perdenin şerit olarak hem güneşlik hem tül perde olarak kullanılmasıdır. Zebra perde mekanizmanın kayma avantajı sayesinde hem güneşlik hem tül perde olarak kullanım avantajı sunar. Zebra perdeler modern dekorasyona sahip ev ve ofislerde sıkça tercih edilmektedir. 

Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?

Ev dekorasyonunda profesyonel şekilde perde ölçüsü almak için perdenin takılacağını duvarın pencere çerçevesini tam olarak ölçmeniz gerekir. Yapılan ölçümler sonucunda perdenin zeminde birikmemesi ya da kısa gözükmemesi için perde modeline göre ek ölçüler hesaplanabilir. Örneğin kalorifer üzerine değen tül perdeleri kullanmak için esneme paylarına göre ölçü alınmaktadır.

Perde Rengi Nasıl Seçilir?

Perde rengi ev sahiplerinin zevklerine göre seçilmektedir. Perde rengi seçerken önemli olan unsur perde takılacak odada bulunan mobilyaların renk ve tarzıdır. Perde rengi diğer mobilyaları tamamlayacak şekilde seçilmelidir.

Perde rengi seçerken dikkat edilmesi gereken diğer unsur ise perdenin ortamın ışığını engelleyip engellemediğidir. Eğer karartma perde ile dekorasyon yapmak istemiyorsanız ve ferah bir ev görünümü istiyorsanız tül krem, beyaz ve açık renk kumaşlardan yapılan perde modelleri tam size göre! 

Daha fazla dekorasyon önerisi için Bessons Home Blog’u incelemeyi unutmayın.