4 Kasım, 2022

Balkon Keyfi için: Balkon Dekorasyon Önerileri

Balkonlar yaşam alanlarımızda temiz hava eşliğinde dinlenebileceğimiz nadir bölgelerden biridir. Balkon dekorasyonunda kullanılan mobilyalar da bu dinlenme keyfine eşlik edecek niteliklere sahip olmalıdır. Balkon dekorasyonunda yer alan mobilyaların ayrıca estetik ve uzun ömürlü olmaları gerekir. Balkonda renkler nasıl seçilir? Balkon aksesuarları olarak çiçekler nasıl kullanılır? Tüm bu soruların yanıtı için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Balkon Nedir?

Balkon yaşam alanı olarak tasarlanan mimari yapıların dış cephesinde bulunan geniş dikdörtgen ya da oval çıkıntılı bölümdür. Balkonlar hemen hemen her türlü mimari yapıda bulunur. Balkon insanların çamaşır kurutmak, depolama alanı yaratmak, sıcak günlerde temiz havada vakit geçirmek için kullandığı bir yaşam alanıdır. Balkonda sevdiklerimizle geçirilen hoş bir vakit insanın günün stresini atmasına olanak sağlar. Stres attığımız ve pozitif enerji depolamak için vakit geçirdiğimiz bir yaşam alanının dekorasyonu tıpkı ev içinde bulunan diğer yaşam bölümlerinin dekorasyonu gibi çok önemlidir. Balkonlar öncelikle açık balkon ya da kapalı balkon olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kapalı balkonlar cam, pimapen ya da ahşap malzemeler kullanılarak kapatılan balkonlardır. Açık balkonlar ise herhangi bir kapatma işlemi bulunmayan balkon tipine denir. Açık balkonların dekorasyonu kapaı balkonlara oranla daha problemli olabilir. Bu durum açık balkonların her türlü hava muhalefetine karşı korunaksız olmasından kaynaklıdır. Fakat açık balkonlarda da çeşitli yöntemlerle mobilyaları sıcaktan ve soğuktan korumak mümkündür.

Balkon Dekorasyonunda Hangi Mobilyalar Kullanılır?

Balkon dekorasyonunda kullanılan mobilyalar; balkon masası, çok amaçlı dolap, saksı, balkon şemsiyesi ve balkon sandalyeleridir. Bazı dekorasyon konseptlerinde balkon sandalyesinin yerini puf ya da armut koltuklar alabilir. Balkonda kullanılacak olan mobilyalar biraz da ev sahibinin nasıl bir balkon stiline sahip olmak istediğine bağlıdır. Örneğin daha loş ve samimi bir ortam yaratmak isteyen ev sahipleri su geçirmeyen kumaştan üretilen pufları tercih edebilir.

Balkon dekorasyonunda kullanılan çok amaçlı dolaplar hem depolama hem de saksılara yer oluşturma amacı taşır. Çok amaçlı dolaplar sayesinde balkonda bazı erzaklar ve toprak, fazladan saksılar gibi çiçek bakım malzemeleri saklanabilir. Balkonda kullanılacak olan çok amaçlı dolaplar için Wood'n Love tasarımlarına göz atabilirsiniz. Tüm Wood’n Love tasarımlarına ulaşmak için Bessons Home’u ziyaret edin!

Balkon şemsiyesi balkon mobilyaları içinde en önemlilerinden biridir. Balkon şemsiyesi sayesinde rahatsız edici olan güneşi ya da yağmuru engelleyebilir, balkon mobilyalarınızı daha korunaklı hale getirebilirsiniz. Balkon şemsiyesi seçerken balkonda şemsiyeyi tam olarak nasıl konumlanacağına dikkat etmelisiniz. Şemsiye boyutunu balkonunuzun ölçülerine göre tercih edebilirsiniz.

Balkonlar için Uygun Masa Seçimi Nasıl Yapılır?

Balkon masası seçerken öncelikle balkonda masa için ayırabileceğiniz alanı ölçmelisiniz. Ölçüleri aldıktan sonra ne tarzda bir masa seçeceğinize karar verebilirsiniz. Örneğin balkon demirlerine yerleştirilen kancalı bir balkon masası sizin için ideal olabilir. Kancalı balkon masaları uzun fakat yeterli genişliğe sahip olmayan balkonlar için uygundur. Kancalı balkon masalarında masa ayağı bulunmadığı ve katlanabilir oldukları için zeminde de yer kaplayamayacaktır. Bu da küçük balkonların dekorasyonunda ortaya çıkan masa problemi için çok pratik bir çözümdür.

Balkon Duvar Rengi Ne Olmalı?

Balkonda duvar rengi seçerken öncelikle yaşadığınız bölgenin dış cephe yapısına dikkat etmeniz gerekir. Dış cepheye uygun olduğu durumlarda renk seçimi için balkon konseptinde belirlediğiniz renkleri kullanabilirsiniz. Balkonlar genellikle çok geniş alanda tasarlanmamaktadır. Bu sebeple balkonu geniş göstermek için açık ve pastel renkleri tercih edebilirsiniz. Örneğin beyaz, krem ya da mavi, mint yeşili tonları balkonunuza yazın havasını getirecektir. Ayrıca bu renkler diğer mobilya renklerini de tamamlama konusunda oldukça başarılıdır. Balkon duvar rengini seçerken özellikle çok karmaşık ve göz yorucu renkleri tercih etmemek gerekir. Karmaşık ve göz yorucu renkler alanı oldukça dar ve dağınık gösterecektir. 

Balkonda Saksılar ile Ferah Bir Ortam Oluşturun! 

Balkon dekorasyonunda ne tür aksesuarlar kullanacağınızı düşünürken hiç çiçeklerin de birer aksesuar olarak işlev kazanacağını aklınıza getirmiş miydiniz? Hasır ya da seramik saksılara özenle ekeceğiniz rengarenk sümbüller ve begonviller özellikle yaz mevsiminde balkonunuzda görsel bir şölen oluşturacaktır. Bu görsel şöleni led minik sarmal ışıklarla destekleyebilirsiniz.

Temiz havada kahvenizi içerken çiçeklerle oluşturulmuş bir köşe sizi psikolojik olarak da rahatlatacaktır. Böyle bir ferah ortamı kendi balkonunuzda oluşturmak için ihtiyacınız olan tek şey çiçek tohumları ve saksılar! 

Balkon Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Balkonlarınızı nasıl daha yaşanılabilir bir hale getirirsiniz? Bunun için nasıl bir aydınlatma yöntemi seçmelisiniz? Bu yazımızda sizlere yaz aylarının vazgeçilmez mekânı olan ve gerek serin akşamlarda dostlarımızla hoşça vakit geçirdiğimiz, ailemizle bir masanın etrafında toplandığımız ya da evden uzaklaşmak adına gidebileceğimiz en yakın adres olanı balkonu nasıl aydınlatabileceğimizi aktaracağız. 

Balkonlar evlerin dış dünyaya açılan bir bölümü olması sebebiyle ev sahipleri için oldukça önemli ve manidar bir yere sahiptir.

Balkonlarımız misafirleri ağırlamaktan hoşlandığımız ve uzun saatler boyunca sohbet ettiğimiz, yemek yediğimiz bir alandır. Bu yüzden daha loş ve sarı ışıklar tercih etmek ortamı gürültüsünü içine hapsedecektir. Bu sayede balkonda geçirilen saatler daha az yorucu ve daha keyifli olacaktır. Özellikle led ışık ya da peri ışığıyla balkonu aydınlatmak meditatif bir ortamın hazırlayıcısı olacaktır. Dışarıdan gelen hafif rüzgar, akşamın serin sessizliği ve loş bir ışıkla bütünleşen balkon manzaraları günün stresinden uzaklaşacağınız bir mekana sizi kavuşturacaktır.

Son dönemlerin trend balkon aydınlatması loş sarkıtlardır. Loş sarkıtlar balkonunuzun bohem bir havaya bürünmesini sağlar. Balkonlarda kullanılan aydınlatma şekilleri genellikle rustik, sarkıt ve apliklerdir. Aplikler balkon duvarına monte edilen aydınlatmalardır. Ayrıca aplik aydınlatmalarda ampulun takılması için bir fanus bulunur. Bu fanus takılan ampulun yağıştan etkilenmemesini sağlar. Siz de loş ışıktan hoşlanıyorsanız balkonda aplik aydınlatma kullanabilirsiniz.

Balkonda kullanılan diğer bir aydınlatma biçimi ise ledlerdir. Balkon demirlerine sarılan led ampuller son dönemlerde balkon dekorasyonunda sıkça tercih edilmektedir. Bu aydınlatma biçimi daha çok modern ve minimal bir balkon dekorasyonu için uygundur. 

Balkon Dekorasyonunda Mumlar 

Balkon dekorasyonunda cam ve rüzgardan korunaklı mumluklar oldukça romantik ve hoş gözükecektir. Balkon dekorasyonu için mum seçerken normal dekoratif mumlarla göre daha uzun süre yanan ve dayanıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Balkon dekorasyonunda daha fazla ipucu öğrenmek ve Wood’n Love mobilyaları incelemek için Besson Home tam size göre! Bessons Home’u ziyaret ederek uzun ömürlü mobilyaları evinize misafir etme fırsatı yakalayabilirsiniz.