15 Eylül, 2022

Amerikan Mutfak Nedir? Amerikan Mutfak için Dekorasyon Fikirleri

Amerikan yani açık mutfak salon ve mutfağın birleşik şekilde kullanıldığı dekorasyon stilidir. Amerikan mutfak sayesinde salondaki ve mutfaktaki alanın verimli kullanılması ve geniş olması hedeflenmiştir. Peki ya amerikan mutfak dekorasyonu nasıl yapılır? Amerikan mutfağa uygun tezgahlar nasıl seçilir? Hepsinin cevabı için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Amerikan Mutfak Nedir? Amerikan Mutfak Ne Demek?

Amerikan mutfak salon ve mutfağın tek bir yaşam alanında bulunduğu tarzda bir mutfak planıdır. Amerikan mutfağın mimaride bilinen diğer ismi “açık mutfak”tır. Amerikan tarzı mutfakların en belirgin özelliği yemek alanı ve oturma alanı arasında ayırıcı bir mekanizma ya da kapı bulunmamasıdır. Amerikan mutfak özellikle oda sayısı fazla olmayan daireler için kullanılan ve tercih edilen bir mimari stilidir.

Amerikan mutfak başlangıçta Amerika’da bulunan evlerin mimarisinde kullanıldığı için “Amerikan” ismini almıştır. Ev sahiplerinin beklentilerine uygun olarak Amerikan mutfağın birçok avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Bu avantaj ve dezavantajlara göre ev sahipleri özellikle amerikan mutfak mimarisine sahip evleri tercih edebilir ya da mevcut evlerine amerikan mutfak stili ekleyebilirler.

Amerikan Mutfak Nasıl Ortaya Çıktı?

Amerikan mutfaklar yıllar içerisinde tıpkı loft mimari ve endüstriyel stilde olduğu gibi Amerika’da depoların yaşam alanına dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Özellikle boyutları küçük olan depolarda salon ve mutfak ayrıca bir oda haline getirilemediğinde amerikan mutfak fikri mantıklı bir çözüm yöntemi olarak kullanılmıştır. Mimarlar yaşam alanlarının oluşturulmasında amerikan mutfaklar tasarlayarak alanın verimli kullanılmasını sağlamıştır. Başlangıçta ismi açık mutfak olan stil, Amerika’da popülerleşerek “Amerikan mutfak” adını almıştır. 

Amerikan Mutfak Nasıl Kullanılır?

Amerikan mutfak kullanımı ev sahiplerinin mutfak alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterebilir. Fakat amerikan mutfakları işlevsel şekilde kullanmanın birkaç yöntemi vardır. Amerikan mutfakların en büyük avantajlarından biri mutfakta geniş bir hareket alanı oluşmasıdır. Bu sayede sevdiklerinize lezzetli yiyecekler hazırlarken ferah bir alanın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Amerikan mutfak kullanımında bir diğer stil ise bistro tarzıdır. Bistro tarzı amerikan mutfaklarda salon ve mutfak arasında bulunan bölmeye uzun bir bistro masası ve sandalyeleri yerleştirilir. Bu sayede ev içinde havalı bir ortam yaratılabilir. Amerikan mutfak dekorasyonunda kullanacağınız tüm Wood’n Love mobilyalara Bessons Home üzerinden ulaşabilirsiniz.

Amerikan Mutfak Nasıl Kapatılır?

Ev sahiplerinin zihnini kurcalayan sorulardan biri de amerikan tarzı mutfakların nasıl kapatılacağıdır. Bazen yemek alışkanlıklarına bağlı olarak amerikan mutfak dezavantajlı olabilir. Örneğin fazla kokulu olan yiyecekleri hazırlarken amerikan mutfaklarda koku direkt olarak oturma alanına geçmektedir. Bu gibi durumlarda ev sahipleri klasik tarz mutfak oluşturmak isteyebilir. 

Amerikan mutfağı kapatmak için kullanılan ilk yöntem ahşap paravanlardır. Ahşap paravanlar mutfak ve oturma alanı arasında bir bariyer oluşmasını sağlar. Amerikan mutfaktan klasik tarzda mutfağa dönüş için diğer ve en kesin yöntem ise örme duvarlardır. Amerikan tarzda düzenlenmiş mutfağınıza örme duvar çektirerek salon bölümü ile mutfak bölümünü tamamen birbirinden ayırabilirsiniz. 

Amerikan Mutfak Ev için Dekorasyon Fikirleri Nedir?

Amerikan mutfak stilinde düzenlenmiş evlerde daha işlevsel ve estetik görünüm için birçok yöntem bulunur. Amerikan mutfak için doğru mobilyalar ve tezgahlar seçmek kafa karıştırıcı olsa da hepsini sizler için araştırdık. Vereceğimiz amerikan mutfak ev için dekorasyon önerileri sayesinde yaşam alanınız daha çarpıcı ve estetik gözükecek. Haydi başlayalım!

Amerikan Mutfak için Tezgah Seçimi

Amerikan tarzda düzenlenmiş mutfaklar için tezgah kilit öneme sahiptir. Amerikan mutfak salon ile birleşik olması sebebiyle farklı tarzlardaki tezgah kullanımlarına açıktır. Örneğin klasik tezgah dediğimiz yatay ve uzun tezgahlar amerikan mutfak için uygundur. Klasik tezgahların yanında özellikle mutfakta geniş alanda yemek yapmayı sevenler için ada tezgahlar ideal olabilir. Ada tezgah amerikan mutfağın tam ortasına yerleştirilen seçime bağlı olarak dikdörtgen ya da kare olan tezgah tipidir. Ada tezgah geniş ve yüksektir. Ada tezgah sayesinde ev sahipleri diledikleri süre boyunca istedikleri kadar alan kullanarak mutfak işlerini gerçekleştirebilir. Ada tezgah kullanımı sayesinde mutfaktaki hareket sınırlılığı ortadan kalkmaktadır.

Amerikan Mutfakta İşlevsel Mobilyalar

Amerikan mutfak kullanırken işlevsel mobilya seçimi yapmak hayatınızı kolaylaştıracak. Öncelikle mutfakta bir saklama ve depolama alanı yaratmalısınız. Her türlü malzemeyi yerleştirebileceğiniz çok amaçlı dolaplar sayesinde depolama alanı yaratmak artık çok kolay! Mutfağın ölçülerine uygun Wood’n Love çok amaçlı dolapları inceleyebilirsiniz. Tüm Wood’n Love çok amaçlı dolaplar Bessons Home’da sizleri bekliyor.

Amerikan mutfak için tercih edebileceğiniz işlevsel mobilyalardan biri katlanabilir masalardır. Katlanabilir masalar sayesinde mutfakta ve mutfakla bitişik olan oturma alanında fazla yer kaplamadan yemek yiyebilir, sevdiklerinizle vakit geçirebilirsiniz. Yeni nesil ahşap katlanabilir masa tasarımlarından kendinize uygun olanı seçtikten sonra amerikan mutfağınıza yerleştirebilirsiniz.

Amerikan Mutfaklarda Hangi Renkler Kullanılmalı?

Amerikan mutfaklarda renk seçimi salon bölümünü de etkilediği için ekstra özenli olmalıdır. Hem salonda hem de mutfakta ferah, huzurlu bir ortam yaratmak için pastel renk tonları seçebilirsiniz. Modern ve minimal şekilde dizayn edilmiş amerikan mutfakta bej, krem ve beyaz renkleri oldukça yakışacaktır. Amerikan mutfağınızı renklendirmek için tezgaha ya da uygun bir bölüme renkli şekilde vazo çiçekleri yerleştirebilirsiniz. 

Küçük Ev Dekorasyonunda Amerikan Mutfak Uygun mu?

Küçük ev dekorasyonunda amerikan mutfak kullanmak uygundur. Amerikan mutfak özellikle salon ve mutfağı iki ayrı oda şeklinde planlamak için yeterince alanı olmayan evler için tasarlanmıştır. Küçük evlerde hem mutfakta hem de salonda hareket kısıtlılığı yaşanmaması açısından amerikan mutfak tercih edilebilir.

Amerikan Mutfak mı? Klasik Mutfak mı?

Ev sahiplerinin çok merak ettiği sorulardan biri de; amerikan mutfak ve klasik mutfak arasından hangisinin tercih edilmesi gerektiğidir. Öncelikle bu soruyu yanıtlamak için ev sahiplerinin yaşam stilleri ve mutfak alışkanlıklarına bakılmalıdır. Küçük bir yaşam alanına sahipseniz amerikan mutfak sizin için mantıklı bir seçim olacaktır. Amerikan mutfak sayesinde salonun ve mutfağın olduğundan daha ferah ve geniş gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Salonda oturma alanına gelen yemek kokusundan rahatsızsanız ve mutfaktaki dağınık anların ya da yemek yapılan zamanların salona yansımasını istemiyorsanız amerikan yani açık mutfak size uygun değil. Bu durumda eğer evinizin mimarisi ve ölçüleri de uygunsa klasik mutfak stilinden yana bir tercih yapabilirsiniz.

Daha fazla dekorasyon fikri için Bessons Home Blog sayfamızı düzenli olarak ziyaret etmeyi unutmayın!