6 Haziran, 2022

Kitaplık Modelleri ve Ev Dekorasyonunda Kullanımı

Kitaplıklar yaşam alanlarını kesinlikle en zengin ve rafine gösteren mobilya seçeneklerinden biridir. Çoğu zaman evlerde boş kalan duvarlar hoş bir görünüm oluşturmayabilir. Tam da bu aşamada, şık kitaplık seçimleri evinizi dekoratif olarak şık bir noktaya taşımaktadır. Kitaplıkları kullanacağınız alana göre özel olarak yaptırabilir veya da ölçülerinize uygun şekilde hazır olarak da satın alabilirsiniz. 

Evinize uygun bir kitaplık modeli almadan önce, yerleştireceğiniz alanı iyi belirlemeli ve ölçüleri dikkatlice almalısınız. Bu ölçülere uygun bir kitaplık modeli seçtiğinizde, yaşam alanınızda daha sağlıklı ve ferah bir yerleşim düzeni oluşturabilirsiniz. Sonrasında ise diğer mobilyalarınızla olan uyumuna dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin; salonunuzdaki koltuk veya yemek masasında ahşap detaylar bulunuyorsa ahşap kitaplık modelleri arasından seçim yapmanız en sağlıklısı olacaktır. Beyaz renklerin ağırlıkta kullanıldığı modern bir dekorasyona sahipseniz, beyaz kitaplıklar sizin için uygun bir tasarımı yansıtabilir. Stüdyo ya da endüstriyel tarzı dekorasyonlarda ise siyah kitaplık modelleri sıklıkla tercih edilmektedir.  

Kitaplıklar birçok boyut ve tasarım olarak farklı alternatiflerle karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde en popüler ve en çok sevilen kitaplık modelleri ise şöyledir:

·      Ahşap Kitaplıklar

·      Raflı Kitaplıklar

·      Modern Kitaplık Modelleri

·      Dekoratif Kitaplık Modelleri

·      Metal Kitaplık Modelleri

·      Kapaklı Kitaplık Modelleri

·      Retro Kitaplık Modelleri

Ahşap Kitaplıklar

Ahşap kitaplıklar günümüzde en sık tercih edilen kitaplık modelleri arasında yer almaktadır. Bu kadar sık tercih edilmesinin nedenlerinden biri; hemen hemen birçok mobilya rengi ile kolay ve şık bir uyum yakalamasıdır. Geleneksel, bohem, minimal veya İskandinav dekorasyonların vazgeçilmezi olan ahşap kitaplık modelleri, salon, oturma odaları veya çalışma odalarında tercih edilmektedir. Salonlarda oturma alanınızın tam karşısına konumlandırabilirsiniz. Eğer oturma odanızda sık kitap okuyan biriyseniz, kitaplığınızı bu alana da yerleştirebilirsiniz. Ahşap kitaplıklar çalışma odaları için de dekoratif bir şıklığı beraberinde getirmektedir. 

Ahşap kitaplıklar yaşam alanlarını pratik bir şekilde daha estetik bir havaya da sokabilir. Kitaplığınızın raflarına sadece kitaplarınızı değil, birçok süs eşyası da yerleştirebilirsiniz. Örneğin; sevdiğiniz veya ilgi alanınızla alakası olan bir objeyi, aile fotoğraflarınızı veya sevdiğiniz bitkileri yerleştirerek dekore edebilirsiniz. 

Raflı Kitaplıklar

Hem minimal hem de dekoratif bir görünüme sahip olsun diyorsanız raflı kitaplık modelleri sizin için kesinlikle en uygun alternatiflerden biri! Raflı kitaplıklar salon veya oturma odalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca raflı kitaplıklar modern ve yenilikçi tasarımıyla da genç yaşta kişilerin veya üniversite öğrencilerinin yaşam alanlarında en çok tercih ettiği mobilyalar arasında yerini alıyor. 

Raflı Kitaplıklar metal, siyah, beyaz ya da ahşap renk seçenekleriyle tasarlanmaktadır. Modern ve minimal bir dekorasyon tarzınız varsa ahşap ve metalin şık uyumunu yansıtan Wood’n Love Raflı Kitaplıklar kesinlikle ilginizi çekebilir. Eğer dekorasyonunuzda siyah rengini tercih ediyorsanız, siyah raflı kitaplıklar sizin için uygun bir seçim olacaktır. Ahşap raflı kitaplıklar da dekorasyonunda ahşaptan vazgeçmeyenlere hitap ediyor diyebiliriz. 

Modern Kitaplık Modelleri

Modern kitaplık modellerinde geometrik detaylar ön plana çıkmaktadır. Üçgen, ters üçgen, labirent ya da merdiven görünümlü tasarımlar modern kitaplık modelleri arasında yerini alıyor. Bunların dışında modern kitaplıklarda birden fazla materyalin de kullanıldığını görebiliriz. Örneğin; ahşap ve metal, ahşap ve beyaz, ya da siyah ve bakır gibi iki farklı dokunun birleştiği tasarım alternatifleri sunulmaktadır. 

Peki kimler modern kitaplık modellerini tercih edebilir? Eğer yenilikçi, farklı ve çağdaş bir dekorasyon tarzını benimsiyorsanız modern kitaplıklar size istediğiniz görünümü sunacaktır. Eğer dekorasyonunuzda çok fazla renk kullanmıyorsanız bu modeller yaşam alanınıza şık bir dokunuş getirecektir. 

Dekoratif Kitaplık Modelleri  

Dekoratif kitaplıklar sıra dışı ve ilgi çeken tasarımlara sahiptirler. Hem kitaplarınızı yerleştirmenize yarayan hem de yaşam alanınızda estetik bir ambiyans oluşturan dekoratif kitaplık modelleri stüdyo ve endüstriyel tarzı dekorasyonlarda tercih edilmektedir. Genellikle kapaksız, raflı ve yaratıcı fikirler üzerine bir tasarımı yansıtırlar. Ahşap ağaç figürleri, dairesel tasarımlar ya da kütük görünümlü dokulara sahip dekoratif kitaplıklara rastlamak mümkün. 

Geleneksel dekorasyonlar hariç, birçok dekorasyon tarzında dekoratif kitaplık modellerine bir şans verebilirsiniz. Dekoratif stile sahip bu kitaplıklar, evlerin dışında çeşitli dış mekanlarda da tercih edilmektedir. Özellikle modern tasarımlı restoran, kafe veya sanat galerilerinde bu tarz kitaplıklar tercih edilmektedir. 

Metal Kitaplık Modelleri

Metal kitaplıklar siyah, beyaz ya da ahşap renk detayları ile karşımıza çıkmaktadır. Hem hafif olması hem de minimal bir görünüme sahip olması sayesinde, son yıllarda en çok sevilen kitaplık tasarımları arasında yer almaktadır. Metal kitaplıklar çok fazla yer kaplamazlar, bu sebeple çok büyük olmayan yaşam alanları için de en ideal kitaplık modellerinden biridir. Endüstriyel ve modern bir dekorasyon anlayışından yola çıkılarak tasarlanan metal kitaplıklar; salonlar, oturma odaları veya işyerleri için oldukça uygun bir görünüme sahiptirler. 

Eğer ahşap ağırlıklı bir dekorasyona sahipseniz ahşap ve metal detaylardan oluşan kitaplık modellerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Beyaz metal kitaplıklar da modern ve İskandinav tarzı dekorasyonlar için kesinlikle kusursuz bir seçim olacaktır. Siyah kitaplıklarda dekorasyonunda siyahın asaletinden vazgeçmeyenler için doğru bir görünümü sunarken, işyerleri için de oldukça idealdir. 

 Kapaklı Kitaplık Modelleri

Kapaklı kitaplık modelleri, yıllardan beri evlerimizde kullandığımız en geleneksel tasarıma sahip kitaplıklardan biridir. Siyah, beyaz ya da ahşap renk seçenekleri ile sunulmaktadırlar. Özellikle üniversite kütüphanelerinde, okullarda kapaklı kitaplık modelleri tercih edilmektedir. Günümüzde geleneksel dekorasyon tarzından ödün vermeyenler için ise ahşap kapaklı kitaplıklar en şık tercihlerden biri olmaya devam ediyor. 

Eğer ahşabın doğallığından vazgeçemiyor ve ahşap detaylara sahip mobilyalarınız ağırlıkta ise ahşap kitaplık modellerine bir şans verebilirsiniz. Beyazın sakinliği ve ferah görünümünü yaşam alanlarına taşımayı tercih edenler ise beyaz kapaklı kitaplık modellerine göz atabilir. Siyah kapaklı modeller de evlerin dışında işyerleri veya ofislerde de tercih edilebilen kitaplıklar arasında yer almaktadır. 

Retro Kitaplık Modelleri

Retro mobilyalar günümüzde halen popülaritesini kaybetmeden, zamansız şıklığını korumaya devam ediyor. Retro sehpalar, retro koltuklar ya da retro objeler dışında retro kitaplıklar da yaşam alanlarında sıklıkla yer ediniyor. Bunun öncelikli sebeplerinden biri; doğal ve özgün bir görünüm sunmalarıdır. Birçok kişi yaşam alanını dekore ederken, geçmişten ilham almayı tercih etmektedir. Eskilerin dekorasyon kültürünü hatırlatan retro ev mobilyaları, evlerin dışında birçok dış mekanda şık ve etkileyici bir görünüm oluşturması için de tercih edilmektedir. 

Retro kitaplıklar genellikle ahşap renk tonlarıyla tasarlanırlar. Koyu ya da açık ahşap rengini taşıyan retro kitaplıklara rastlayabilirsiniz. Bunların dışında beyaz, yeşil ya da mavi renklerini taşıyan tasarımları da bulunmaktadır. Farklı renk alternatifleri olsa da en belirgin detayları kesinlikle 4 adet ahşap ayaklara sahip olmalarıdır. 

Retro tarzı dekorasyonu benimsiyorsanız bu modelleri inceleyebilirsiniz. Tabii retro kitaplık modellerini tercih etmeniz için, bu dekorasyona tamamıyla sahip olmanız gerekmiyor. Günümüzde farklı tipte obje veya mobilyalar ile şık bir kompozisyon yaratabilmek mümkün. Ancak bunu yaparken dikkat etmekte fayda var. Renk ve stil uyumlarını, en azından kaba hatlarıyla göz önünde bulundurabilirsiniz. 

Bessons Home’da bir yazımızın daha sonuna geldik! Dekorasyona dair yepyeni konularda görüşmek üzere, hoşça kalın…