28 Eylül, 2022

Kanepe Modelleri Nelerdir? Salon Dekorasyonunda Koltuk Türleri

Ev dekorasyonunu nasıl bir stilde yapmak istediğinize karar verdiyseniz dekorasyonu yansıtacak en önemli alanlardan biri salonlar! Salon dekorasyonunda kullanılan mobilyaların tamamı belirlediğiniz dekorasyona uyumlu parçalar olmalıdır. Salonda dekorasyon stiline uygun olarak seçilmesi gereken mobilyalardan biri koltuklardır. Salon dekorasyonunda kullanılan koltuk türleri nelerdir? Bu koltuk türlerinin işlevleri nedir? Haydi gelin beraber inceleyelim! Daha fazla dekorasyon önerisi için Bessons Home Blog’u takip etmeyi unutmayın.

Kanepe Nedir?

Kanepe tüm yaşam alanlarında vazgeçilmez olan mobilyalardan biridir. Birden fazla kişinin aynı anda oturabildiği mobilya “kanepe” olarak isimlendirilmektedir. Yaşam alanlarının her köşesinde kullanmak için birçok modelde tasarlanmış kanepeler bulunur. Kanepe kavramının kökeni Fransızcaya dayanmaktadır. “Canapé” kelimesi dilimize uyarlanarak “kanepe” halini almıştır.

Ev dekorasyonunda vazgeçilmez mobilyalardan olan kanepe seçimi önemlidir. Evin genel konseptini oluşturan yegane şey kanepelerdir. Kanepeler birçok farklı renk, biçim ve desende üretilir. Salonunuzu dekore ederken nasıl bir kanepe kullanacağınıza zevkinize ve evinizin ölçülerine göre karar verebilirsiniz.

Salon Dekorasyonu için Koltuk Seçimi Nasıl Yapılır?

Salon dekorasyonunda koltuk seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Bunlardan ilki salon dekorasyonunda koltuk koymak için ne kadar alana sahip olduğunuzdur. Örneğin salonda koltuk koymak için ayırdığınız alan büyük ise ve köşede kalıyorsa L koltukları seçebilirsiniz.

Salon dekorasyonu için koltuk seçiminde bir diğer önemli nokta ise evinizi nasıl bir konseptte dizayn etmek istediğinizdir. Modern, bohem, klasik ya da retro tarzda evler tam size göre olabilir. Tüm bu konsept stilleri arasında kendinize uygun olanı, göz zevkinize hitap edeni seçerek salonun estetik bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Salon dekorasyonu için koltuk seçimi yaparken evcil hayvan dostlarımızı da düşünmekte fayda var. Evinizde sizinle beraber bir yaşam süren kedi ya da köpek dostumuz varsa onların sağlığına uygun şekilde kolay yıpranmayan kumaşlardan yapılan koltuklar tercih edebilirsiniz. Bu sayede evcil dostumuz hem koltuğa zarar veremeyecek hem de güvenli bir şekilde koltuk keyfi yapabilecek.

Kanepe ve Koltuk Aynı mıdır?

Kanepe ve koltuk kavramı günlük hayatta neredeyse herkes tarafından birbiriyle aynı şeymiş gibi kullanılsa da aslında iki kavram birbirinden farklıdır. Kanepe geniş ve birden fazla kişinin aynı anda oturabildiği yer anlamına gelir. Koltuk ise kol koyulabilen geniş sandalye anlamını taşımaktadır. Dekorasyon açısından da düşündüğümüzde kanepeler koltuk tasarımlarına göre daha geniş ve rahat şekilde sunuluyor.

Kanepe ve koltuk kavramlarının arasındaki önemli farklardan bir diğeri ise kullanım alanları. Evlerde genellikle oturma odası ve misafir odasında daha rahat ve aynı zamanda yatak olabilen kanepeler kullanılıyor. Evlerin salon kısımlarına baktığımızda ise salonlarda genellikle koltuk takımlarına yer veriliyor. Bu sayede salonda misafir ağırlamak için uygun şıklıkta fakat aynı zamanda konforlu olan bir alan yaratılıyor.

Kanepe ve koltukların farklarından bir diğeri de kanepelerin genellikle bazalı ve zemine yakın şekilde tasarlanmasıdır. Kanepelerin kullanım işlevleri arasında saklama alanı yaratmak da vardır. Kanepelerin bazaları sayesinde fazla eşyalar depolanabilir. Koltuklar ise bazasız şekilde genellikle yerden yüksek ayaklara sahip bir tasarımdadır. Koltukların ayaklarının yerden yüksek olması ev sahiplerine kolay temizlik avantajı sunar.

Salon Dekorasyonunda Kullanılan Koltuk Türleri Nedir?

Salon dekorasyonunda konsepte, ölçülere ve kullanım işlevlerine bağlı olarak birçok farklı koltuk seçilebilir. Salon için koltuk seçimi yaparken öncelikle ihtiyacınız olan ölçüleri ve koltuk rengini belirlemelisiniz. Kafanızda oluşturduğunuz dekorasyon stiline göre koltuk türüne karar verebilirsiniz. Haydi gelin salon dekorasyonunda kullanılan koltuk türlerini beraber inceleyelim.

Salonda kullanılan koltuk türleri şunlardır:

  1. Çekyat Koltuk
  2. Modüler Koltuk
  3. L Köşe Koltuk
  4. Berjer Koltuk
  5. Şezlong Tipi Koltuk
  6. Futon Koltuk
  7. Camelback Koltuk

1. Çekyat Koltuk

Evlerimizde yatılı kalmaya gelen misafirleri ağırladığımız, hem koltuk hem yatak şeklinde kullanılabilen mobilyalara çekyat koltuk denmektedir. Çekyat koltuklar özellikle işlevlerinin fazla olması bakımından oldukça sık tercih edilir.

Çekyat koltuk türü hem küçük hem büyük yaşam alanları için uygundur. Özellikle oturma odası olmayan evlerde çekyat koltuk yeni bir uyku alanının yaratılmasını sağlar. İşlevsellik yönünden avantajlı bir koltuk türü arıyorsanız çekyat koltuk türü tam size göre! Daha fazla ev eşyası için Bessons Home web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

2. Modüler Koltuk

Modüler koltuk son yıllarda modern evlerin gözdesi haline geldi. Modüler koltuk istediğiniz biçim ve ölçülere gelebilen adeta yapboz parçaları gibi birbirine uyumlu parçalardan oluşan koltuklardır. Modüler koltuklar hem salonlarda hem de oturma odasında rahatlıkla tercih edilebilir. Modüler koltukların en güzel avantajı ev sahiplerinin isteği dahilinde hem chester hem L koltuk modeline dönüşebiliyor olmasıdır.

3. L Köşe Koltuk

L koltuk yani bilinen diğer adıyla köşe koltuk salonda iki duvarın birleştiği noktaya yerleştirilerek kullanılabilir. Salonda kullanılan koltuk türlerinden biri olan köşe koltuk dekorasyonda alandan tasarruf edilmesini sağlar. Modern ve minimal tarzda döşenen evleri tamamlayan bir görünüme sahiptir.

Salon dekorasyonunda rahat ve şık bir alana yaratmak için L koltuk türü uygundur. Salon boyutlarına göre uygun ölçülerde L koltuk modeli satın alabilirsiniz. Ayrıca L koltukları hoş bir orta sehpayla kombinleyebilirsiniz. L koltuklara uygun ahşap orta sehpaları incelemek için Wood’n Love mobilyalara bakmayı unutmayın!

4. Berjer Koltuk

Berjer koltuk tekli koltuk olarak bilinen ve sık kullanılan bir modele sahiptir. Berjerler tek kişinin rahat şekilde oturması için üretilmektedir. Berjer bir koltuk takımına dahil olan parçalardandır. Tabi ki koltuğu takım halinde almadan sadece beğendiğiniz berjeri kullanmanız da mümkün.

Berjerler salonda kahve ve kitap keyfi yapmak için oluşturulan alanda rahatça kullanılabilir. Pencereye yakın olarak koyacağınız iki berjer arasına bir sehpa ile kahve keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz. 

5. Şezlong Tipi Koltuk

Şezlong tipi koltuk ismini tam olarak bir şezlonga benzemesinden alır. Tek kişinin uzanabileceği uzunluğa ve genişliğe sahip şezlong koltuklar salonda, ofiste ve yatak odasında kullanılabilir. 

Şezlong tipi koltuklar genellikle uygun kumaşta puflarla birlikte kombinlenebilir. Klasik ve şık evler için şezlong tipi koltuklar salon dekorasyonuna uygun olacaktır.

6. Futon Koltuk

Futon koltuklar yüksek bir sırt minderi ve geniş bir oturma alanına sahiptir. Ev sahiplerine konforlu bir kullanım sunan futon koltuklar salon ve oturma odası için uygundur. Futon koltuklar tasarımlarına göre yatak haline dönüşebilir. Futon koltuklar genellikle spor, modern ve minimalist tarza sahip salonlar için idealdir.

7. Camelback Koltuk

Camelback koltuk sırt kısmı deve hörgücüne benzeyen bir yapıda üretilmektedir. Camelback koltukların genellikle kol koyma yerleri ve ayakları ahşaptır. Klasik ve şatafatlı bir ev için camelback koltuklar görkemli bir görünüm oluşturabilir.

Camelback koltukların renklerine uygun TV üniteleriyle birlikte kombinlenmesi gereklidir. Camelback koltuklar özellikle geniş salonlar için idealdir. Camelback koltuklarla beraber kombinlenecek TV üniteleri için Wood’n Love tasarımlarına göz atabilirsiniz.