26 Ekim, 2022

DIY Nedir? DIY Dekorasyon Nasıl Olur?

Ev dekorasyonunda kendi emeğinizle yaptığınız eşyaları kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? DIY dekorasyon işte tam olarak bunu ifade ediyor. Türkçe anlamı “kendin yap” olan DIY yani do it yourself sizlere evdeki malzemeleri kullanarak aksesuar ya da küçük işlevsel mobilyaları yapmak için kılavuz oluyor. Evinizin bir köşesinde kendi el emeğiniz ile yaptığınız aksesuarları sergilemek için hemen DIY dekorasyon ipuçlarını öğrenin! Daha fazla dekorasyon fikri için Bessons Home web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

DIY Nedir? DIY Ne Demek?

DIY, bir eylem için o eylem hakkında uzman kişiye ihtiyaç duymadan eylemin kişinin kendisi tarafından gerçekleştirilmesi anlamına gelir. DIY özellikle yurtdışında her kategoride sıkça kullanılan bir şeydir. DIY kavramının anlamı bir şeyleri kendin yapmaktır. Genellikle bireylerin objeleri farklı ve muadil materyaller kullanarak kendi yapması ve üretmesi anlamı taşır. Ayrıca DIY kişilerin yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini geliştirmektedir.

DIY dekorasyon, tamir, mimari, güzel sanatlar gibi birçok alanda kullanılabilir. Kendin yap yani DIY projeleri ile insanların günlük hayatta kullandıkları kalemlik, çanta, gece lambası gibi eşyalar da kolay bir şekilde yapılabilir. Bireyin kendi el emeğine dayanan DIY projeleri günümüzde sıkça tercih edilmektedir.

DIY Açılımı Nedir?

DIY kelimesinin açılımı “do it yourself”tir. Yani DIY Türkçede “kendin yap” anlamına gelir. Do it yourself mottosu kişilerin kendi el emeğiyle kendi materyallerini kullanarak oluşturdukları objelere verilen isimdir. 

DIY projeleri, insanların ellerinde olan malzemeleri çeşitlendirebilmelerine, sahip olamadıkları ürünleri daha ekonomik ve daha çevreci bir yaklaşımla elde edebilmelerine yarayan bir uğraştır. Ayrıca insanların gelişimlerine de katkı sağlamaktadır. DIY projelerine örnek olarak yoğurt kabına hasır ipler yapıştırarak o kabı bir saksıya dönüştürmek, soda şişesini boyayarak bir vazo yapmak gibi şeyler söylenebilir.

DIY Dekorasyon Nedir?

DIY dekorasyon da bireylerin kendi uğraşları ile dekoratif objeler yapmasıdır. Örneğin evinizde bulunan bir aynanın çerçevesini beğenmiyorsanız kendi malzemelerinizi kullanarak yeni bir ayna çerçevesi tasarlayabilir ve bunu hayata geçirebilirsiniz. 

Her yerde kolay bir şekilde bulabileceğiniz malzemeler ile DIY çalışmalar yapabilirsiniz. Günümüzde pek çok kişi DIY dekorasyon yaparken ya evindeki eski eşyaları ya da kısa sürede az maliyetle elde edebileceğini malzemeleri tercih ediyor. Ayrıca DIY dekorasyon sayesinde eşyaların kullanım süresi uzuyor. Aslında DIY dekorasyon kavramı eşyaları geri dönüştürmek ve gereksiz eşya satın almamak için uygun yöntemlerden birisi.

DIY Dekorasyonun Avantajları Nelerdir?

DIY dekorasyonun avantajları şunlardır:

  • Eşyaların kullanım ömrünü uzatır.
  • Sürekli eşya yenilemenize gerek kalmayacağı için bütçenize katkı sağlar.
  • Ev sahiplerinin yaratıcılıklarını arttırır.
  • Evinize sizin el emeğinizle yapılmış yeni aksesuarlar katar.
  • Özellikle bohem tarzda döşenmiş evler için muazzam bir aksesuar porföyü oluşturur.
  • Evde kalan kırtasiye malzemelerini değerlendirmenizi sağlar.
  • Geri dönüşüm ve atıkların azaltılması için yararlıdır.
  • Üretkenliği arttırır.
  • Herhangi bir mobilya için başka birisinin tamiri için bütçe ayırmanızı engeller.

DIY Dekorasyon Fikirleri Nelerdir?

Özel günlerde sevdikleriniz için kendi ellerinizle hazırlayacağınız bir DIY hediye kıymetli olacaktır. Sevdikleriniz için sizden birer parça taşıyan özel ve ölümsüz bir hediye tasarlamak istiyorsanız kumaş kalemi çeşitlerini kullanabilirsiniz. Satın aldığınız düz beyaz bir tişörte sevginizi anlatan veya anılarınızı hatırlatan notlar yazabilirsiniz. Ayrıca dilediğiniz desenleri çizebilirsiniz. Bir diğer kolay DIY projesi ise sevdiklerinizle ortak anılarınızın bulunduğu fotoğrafları; birkaç çıta, hasır, çivi, silikon tabancası ve minik mandallarla tasarladığınız bir anı çerçevesine oluşturmaktır. Hediyelik eşya alanında yapılan DIY projeleri de aslında dekorasyon yöntemleri arasında sayılabilir. Çünkü DIY yöntemiyle tasarım yapmak için belirli kurallar bütününe uymak zorunda değilsiniz.

Her yerde kolay bir şekilde bulabileceğiniz tahta paletler ile DIY çalışmalar yapabilirsiniz. Günümüzde pek çok kişi DIY tahta paletler ile ile başlıyor. Bunun temel sebeplerinden birisi ürünün çok ucuza hatta genellikle ücretsiz olarak bulunabilmesidir.

En güzel DIY dekorasyon fikirlerinden biri de eskitme şeklinde boya yöntemini kullanmaktır. Eskitme boyalar DIY dekorasyon için oldukça uygundur. Bu stile uygun şekilde eski ahşap mobilyalarınıza retro bir hava katarak dekorasyon stilinize dahil edebilirsiniz. Eskitme şekilde boya yapmak için illa bir boya ustasına ihtiyaç yok! Siz de internet üzerinden eskitme boya taktiklerini araştırarak tüm ahşap mobilyalarınızı eskitme biçiminde boyayabilirsiniz.

DIY Dekoratif Yastık Yapımı

Malzemeler:

  • Çengelli iğne
  • İstediğiniz desende bir kumaş
  • Dikiş makinesi
  • Makas
  • Pamuk
  • Elyaf
  • Dikiş ipi

Salon dekorasyonunda kullanacağınız bir yastık yapmak istiyorsanız işte sizler için yapılışını hazırladık. El emeğiyle yapılan bir kırlent için malzemeleri hazırladıktan sonra işleme başlayabiliriz. Öncelikle seçtiğiniz desenli bir kumaşı ikiye katlayın. Katladığınız kumaş parçasının orta kısmına pamuk ve elyaf karışımını koyun. Daha sonra istediğiniz yastık boyutunu kumaşlar üzerinde ayarlayın. Fazla kalan kumaş ucunu makasla kesin. Daha sonra kumaş köşelerinde dikilmeyen alan kalmayacak şekilde yastığın kenarlarını dikin. Tebrikler artık el yapımı bir yastığınız oldu! 

DIY Dekoratif Vazo Yapımı

Malzemeler:

  • Soda
  • Hasır ip
  • Silikon
  • Fırça
  • Akrilik Boya (istenilen renkte)

Keyifle yudumladığınız sodayı içtikten sonra bu sodadan tatlı bir vazo yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Soda şişesini bitirdikten sonra güzelce yıkayın. Yıkadığınız soda şişesini seçtiğiniz akrilik boya rengiyle tamamını ya da desen desen boyayın. Boyadıktan sonra soda şişesinin ağız kısmını silikon yardımıyla halat bir ip ile sarın. Bu sayede vazoya bohem bir hava katmış olacaksınız. El yapımı DIY vazonuz hazır. Dilediğiniz yerde bu vazoyu mumlarınızla kombinleyerek kullanabilirsiniz.

DIY Dekoratif Eskitme Sehpa Yapımı

Malzemeler:

  • Eskitme boya
  • Fırça
  • Cila

Evinizde artık kullanmadığınız sehpayı nasıl geri dönüştüreceğinizi biliyor musunuz? Eskitme yöntemiyle yeni bir boya işlemi sayesinde sehpayı modern bir dekorasyona uygun hale getirebilirsiniz. Hem de bu şekilde yeni bir sehpa satın almak için masraftan kurtulmuş olursunuz. Öncelikle eski sehpanızı zımpara yardımıyla iyice temizleyin. Daha sonra eskitme biçimi verebileceğiniz bir boyayı fırça yardımıyla sehpanın her tarafına eşit şekilde yayın. Boyanın kuruması için 24 saat ya da 48 saat balkonda bekletin. Boyanın kuruduğuna emin olduktan sonra yine temiz bir kaba boşaltacağınız cilayı fırça yardımıyla sehpaya uygulayın. Cila sayesinde sehpanız eskisinden daha parlak gözükecektir. Son olarak cilanın kuruması için de 24 ila 48 saat arasında bekleyin. DIY sehpanız hazır! Artık sevdiğiniz saksıları, vazoları ve çerçeveleri sehpanıza yerleştirebilirsiniz.